Varman tammi-syyskuun sijoitustuotot 11 prosenttia

Talous 15.10.2009 13:31

Varma iloitsee osakemarkkinoiden elpymisestä mutta murehtii kotimaista työllisyyttä.

Suomen suurin sijoittaja Varma julkisti torstaina ensimmäisenä työeläkeyhtiönä osavuosiraporttinsa tammi-syyskuulta 2009.

Katsauksen mukaan sen sijoitustuotot olivat peräti 10,8 prosenttia ja salkun arvo lähes palautui vuoden 2007 ennätyslukemiin. Muutos kriisivuodesta 2008 on raju. Silloin Varma kirjasi 15,2 prosentin sijoitustappion koko vuodelta.

Toimitusjohtaja Matti Vuorian mukaan tuotot noteeratuista osakkeista, yritysten joukkolainoista ja hedge-rahastoista olivat hyviä keväästä 2009 lähtien.

”Markkinatilanteen normalisoituessa sijoitussalkun riskitasoa on nostettu”, hän sanoi.

Finanssikriisin pahimmassa vaiheessa Varma laski rajusti osakkeiden osuutta sijoitussalkussaan. Vuoden 2009 alussa listattujen osakkeiden osuus oli vain 4 prosenttia, mutta syyskuun lopussa 2009 se oli jo melkein neljännes.

Myös muiden riskipitoisten sijoituskohteiden osuus on kasvanut, kun taas korkosijoitusten osuus on laskenut noin 60 prosentista hiukan yli 40 prosenttiin.

Sijoitusjohtaja Risto Murto kertoi, että Suomi-osakkeiden suuri paino Varman salkussa näkyi nyt reippaana nousuna – viime vuonna se näkyi romahduksena.

Varman sijoitusten viiden vuoden keskimääräinen tuotto syyskuusta 2004 syyskuuhun 2009 on 4,6 prosenttia.

Vuorian huoli: Tuotantoa suljetaan

Hyvistä sijoitusuutisista huolimatta Vuoria oli huolissaan Suomen reaalitaloudesta: tuotannosta ja työllisyydestä.

Varman asiakasyrityksistä kantautuu tietoja, joiden mukaan tilauskannat voivat laskea edelleen, kapasiteetin käyttöaste on alhainen ja tuotantoa suljetaan.

Hän muistutti, että Suomen talouden odotetaan supistuvan tänä vuonna yli 6 prosenttia, teollisuustuotanto on romahtanut ja elokuussa 2009 työllisiä oli 95 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

”Mistä saadaan uutta tuotantoa tilalle? Työeläkkeet rahoitetaan suomalaisella työllä.” Vuoria kaipasi rakenteellisia uudistuksia, ”proaktiivista” voimakkaan kasvun politiikkaa, joka voisi palauttaa dynamiikan Suomen talouteen.

”Dynamiikka tulee markkinoista”, hän korosti.

Varma osallistuu tänä vuonna suomalaisten yhtiöiden osakeanteihin. Yhtiö arvioi, että nyt on pörssiyhtiöiden kulta-aika tehdä yritysostoja.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.