Uusikaupunki ryhtyy tekemään hybridiautoja

Talous 15.7.2008 10:51

Uudenkaupungin autotehtaan tuotanto on saamassa jatkoa. Valmet Automotive on tehnyt aiesopimuksen amerikkalaisen Fisker Automotiven kanssa urheilullisten hybridiautojen tuotannosta.fisker karma
Fisker Karma esiteltiin Detroitin autonäyttelyssä keväällä 2008.

”Fisker Karman tuotanto on tarkoitus aloittaa vuoden 2009 lopulla”, kertoo autotehtaan toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

Autoa aletaan valmistaa 15 000 kappaleen vuosivauhtia, ja Uudenkaupungin tehdas tekee kaikki autot. Varsinainen sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lähikuukausina.

Autotehdas alkoi etsiä uusia sopimuskumppaneita viime kuussa, kun Porsche ilmoitti lopettavansa tuotantonsa Uudessakaupungissa vuonna 2011.

Tehtaalla on töissä vajaat 800 henkilöä, ja toimitusjohtaja Korhonen uskoo, että sama tilanne pysyy vielä vuosikausia.

”On vaikea ennakoida tarkasti työntekijöiden määriä. Pelkkä Fiskerin valmistaminen työllistää varmasti useita satoja, ja etsimme koko ajan lisää sopimuskumppaneita.”

Aiesopimus edeltää tarkempaa varsinaista sopimusta, joka on Valmetin mukaan tarkoitus allekirjoittaa lähikuukausina. Aiesopimukset ovat yleensä pitäviä.

Tehdas mukautuu nykyajan vaatimuksiin

Uudessakaupungissa on valmistettu jo yli miljoona polttomoottoriautoa vuodesta 1969 alkaen. Ilpo Korhonen kertoo olevansa ylpeä siitä, että autotehdas pääsee mukaan sähköautojen paisuville markkinoille.

”Voimme muuttaa tuotantoprosessimme helposti sähkö- ja hybridiautojen valmistukseen sekä uusiin korimalleihin sopivaksi.”

Fisker Karma on muodokas neliovinen hybridi, jonka voi ladata sähköverkosta.

”Auto menee yhdellä latauksella noin 80 kilometriä. Sen jälkeen pieni polttomoottori alkaa tuottaa sähköä, jolla auto kulkee.”

Fisker Karma esiteltiin tänä vuonna Detroitin autonäyttelyssä, ja hinnaksi kerrottiin noin 64 000 euroa. Fisker on perustettu viime vuonna Yhdysvalloissa. Yhtiötä johtava Henrik Fisker on työskennellyt esimerkiksi Aston Martinin ja BMW:n muotoilijana.

”Valmet pystyy tarjoamaan meille riittävän laadun ja nopeuden”, Henrik Fisker sanoo Automotiven tiedotteen mukaan.

Fisker pitää Uuttakaupunkia myös erinomaisena kansainvälisenä tukikohtana. Hän arvelee, että yli puolet tehtaan autoista myydään Pohjois-Amerikan ulkopuolella.

Teksti Mikko Niiles (STT)

Fisker Karma (Wikipedia)