Ulkomaanmatkailun totaalisessa tyrehtymisessä muhii miljardipotti, joka odottaa ottajaansa

Kommentti: Suomalaiset ovat käyttäneet ulkomaanmatkailuun ennen koronaa noin viisi miljardia euroa vuosittain. Nyt tämä rahamäärä on jäänyt suurelta osin Suomeen.
Talous 30.3.2021 12:03
Kiinalaiset Anita Song ja Sarah Feng tutustuivat Santa's Pet Farm -kotieläinpihan eläimiin Sirkan kylässä heinäkuussa 2017. © Otto Ponto/Lehtikuva

Tilastokeskuksen vuoden 2020 matkailuluvut kertovat odotetun tiedon: Ulkomaanmatkailu romahti yli 75 prosenttia vuoden 2019 luvuista. Myös kotimaanmatkailu väheni parikymmentä prosenttia.

Näiden lukujen valossa on selvää, ettei matkailualan ahdinkoa voida valtion tukipaketeilla täysin korvata, vaikkakin tukipaketit ovat hidastaneet yritysten ahdinkoa ja työttömyyden räjähdysmäistä kasvua.

Asioilla on kuitenkin aina puolensa. Ulkomaanmatkailun lopahtamisessa muhii miljardiluokan mahdollisuus kotimaan matkailuyrittäjille.

Suomalaiset ovat käyttäneet ennen koronaa ulkomaanmatkailuun noin viisi miljardia euroa vuosittain. Nyt tämä rahamäärä on jäänyt suurelta osin Suomeen. Ulkomaalaiset ovat käyttäneet noin kolme miljardia euroa vuodessa Suomi-matkailuun, eli matkailueuroja valuu enemmän ulkomaille.