Tutkija demareille: Hylätkää markkinaopit

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Julkisen etiikan professori Clive Hamilton kehottaa sosiaalidemokraatteja arvioimaan uudelleen suhteensa taloudelliseen kasvuun ja rahaan.

Clive Hamilton
“Sosiaalidemokraateilla ei ole enää suuria ideoita”, Clive Hamilton väittää. Kuva Hannu Lindroos.

Australialainen Clive Hamilton kirjoitti muutama vuosi sitten laajan artikkelin, joka oli otsikoitu provosoivasti: What´s Left? The death of social democracy.

Viime viikolla hän vieraili Suomessa puhumassa samasta teemasta. Kalevi Sorsa -säätiön tutkimus- ja politiikkapäivillä hän kysyi, onko sosiaalidemokratialla tulevaisuutta finanssikriisin jälkeen.

Suomen Kuvalehden haastattelussa Hamilton muistutti, että demarit kamppailevat kaikkialla teollistuneissa maissa samantapaisten ongelmien kanssa. Mikä pahinta, ne ovat osaksi itse aiheutettuja.

Hän muistuttaa, että sosiaalidemokraatit olivat keskeisesti mukana monissa 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeissä, jotka tekivät paljon hyvää työtä erilaisten vähemmistöjen puolesta. Samalla ne kuitenkin muuttivat yhteiskuntaa tavalla, joka heikensi sosiaalidemokraattien asemaa.

Demarit olivat vanhastaan ammentaneet kannatuksensa suurilta teollisuuspaikkakunnilta, joissa vallitsi vahva yhtenäiskulttuuri, ja ympäristön paine vaikutti myös puolueen valintaan. 1960-luku teki siitä lopun.

“Yksilölliset vapaudet toivat mukanaan radikaalin individualismin, johon liittyy ajatus, että jokainen on vastuussa omasta elämästään”, Hamilton selittää.

Ilmapiiri suosi oikeistoa, ei joukkovoimaan uskoneita sosialisteja.

Samaan aikaan ihmiset vaurastuivat, keksivät uusia tarpeita ja kuluttivat aina vain enemmän. Lopulta alettiin jo uskoa, että markkinoilta löytyisi ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Demaritkin uskoivat niin, ettei heitä enää kunnolla erottanut konservatiiveista.

Finanssikriisi vei kuitenkin pohjan tältä kaikelta, Hamilton sanoo.

Sen jälkeen sosiaalidemokraattienkin pitää arvioida politiikkansa radikaalisti uudelleen.

Professori hakee vastausta kokonaan toisesta suunnasta kuin Suomen Metallin ay-jyrät. Hänen mielestään demarien ei enää kannattaisi rakentaa ajatteluaan jatkuvan taloudellisen kasvun varaan.

Sen sijaan he voisivat ottaa tavoitteeksi työajan lyhentämisen, Hamilton ehdottaa. Elintaso laskisi ja rahaa jäisi vähemmän kuluttamiseen, mutta elämisen laatu paranisi.

Hamilton itse ratkaisi ongelman siirtymällä taannoin demareista vihreisiin.

“Vihreiden perimmäinen tavoite on luonnon suojeleminen. Sosiaalidemokraattien päämääränä olisi tehdä ihmisistä onnellisempia”, hän väittää.

Sdp kannatus

Lue lisää Sdp:n tilanteesta SK:sta 46/2009 (ilm. 13.11.).