Tulevaisuuden internet torjuu hyökkäykset

Talous 29.5.2007 11:40

Viime viikkojen nettihyökkäysuutisista maallikkokin tajuaa, että verkkojen haavoittuvuus on suuri kansallinen turvallisuusuhka. Pankit, tiedonvälitys, teollisuustuotanto, energiahuolto – yhteiskunnan ydintoiminnot perustuvat tietoverkkoihin. Uuden, luotettavamman internetin rakentaminen on kuitenkin mahdollista.

Teksti Kustaa Hulkko
(SK 21/2007)

Professori Hannu H. Kari ennusti vuosia sitten, että internet kaatuisi vuonna 2006 paljolti juuri verkkohyökkäysten takia. Hän tarkoitti ”kaatumisella” sitä, että sen luotettavuus ja toimintakyky pettävät yhä useammin.

Tässä mielessä Karin profetia on osoittautunut oikeaksi.

Alan asiantuntijoilla on kuitenkin unelma – tai jopa konkreettinen suunnitelma – paremmasta.
Uudessa internetissä nykyisen kaltaiset verkkohyökkäykset eivät ole mahdollisia. On teknisesti ja taloudellisesti mahdollista rakentaa luotettava verkko, jossa vahvan salauksen ansiosta tiedot säilyvät alusta loppuun eheinä eivätkä joudu vääriin käsiin.

Verkossa kulkeva tieto koostuu datapaketeista. Nykyään paketti luetaan ensin, eikä verkko pääse edes tarkastamaan sen tunnisteita.

Tulevaisuuden verkossa datapaketti vastaanotetaan vain jos se voidaan tunnistaa. Muuten se joutuu roskakoriin.

Tulevaisuudessa ”verkkopoliisi” varmistaa, että paketit ovat lähtöisin laillisilta lähettäjiltä, ennen kuin tieto lähetetään eteenpäin; hyökkääjistä taas tehdään hälytys. Hakkerit saadaan kiinni, sillä kukaan ei voi liikkua verkossa jättämättä jälkiä identiteetistään.

Virtuaaliyhteisöissä – esimerkiksi Suomen kansalaisten muodostamassa verkkoyhteisössä – verkkoon ei ollenkaan pääse tuntemattomana.

Turvallisen verkon edellyttämät tietoliikenneprotokollat ovat jo olemassa. Periaatteessa on mahdollista kontrolloida jo nyt esimerkiksi sähköpostia niin, että sitä otetaan vastaan vain tunnistetuilta ja valtuutetuilta palvelimilta.

Aiheesta lisää
Mikko Hyppösen paha päivä (SK 41/2006)
Wikipedia: Botnet (engl.)