TTIP-neuvottelut: Yhdysvaltain esitykset ovat tarkoin varjeltuja

Eurooppalaiset haluavat kauppaneuvotteluihin avoimuutta, mutta USA:n käytännöt haraavat vastaan.
Talous 9.4.2015 07:30
Espanjalaiset protestoivat EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimusta vastaan Madridissa 21.3. © AP / LEHTIKUVA

EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksesta on neuvoteltu jo toista vuotta, mutta prosessi etenee hitaasti. Kauppa-alueiden sääntelyä yhdenmukaistava TTIP-sopimus on saanut paljon kritiikkiä osakseen.

Kuluttajien huolestuneisuutta on lisännyt epävarmuus kauppasopimuksen vaikutuksesta terveys- ja ympäristökysymyksiin. Lisäksi epäilyä on herättänyt investointisuoja, jonka pelätään rajoittavan EU-maiden lainsäädäntövaltaa. Ulkomaiset yritykset voisivat haastaa valtiot kansainväliseen välimiesoikeuteen.

Helmikuussa pidetyllä kahdeksannella neuvottelukierroksella oli mukana ensimmäistä kertaa EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström. Myös Yhdysvalloissa on tapahtunut muutoksia viime vuotisten välivaalien takia.

”Aina, kun johto vaihtuu, tulee mahdollisuus katsoa asioita uudelta kantilta”, Ulkoministeriön kauppapolitiikan päällikkö Jukka Pesola pohtii. ”Malmström on kiinnittänyt huomiota erityisesti neuvottelujen avoimuuteen. Komission nettisivuilta löytyy melkein kaikki informaatio, mitä on saatavissa.”