Totuus hiipii esiin

Talous 24.8.2007 08:23

Epävarmuus rahoitusmarkkinoilla jatkuu, kurssit heilahtelevat, uutiset ovat masentavia. Ja tämä on vasta alkua.

Elokuun puolivälissä keskuspankkien toimenpiteet auttoivat torjumaan pahimman levottomuuden Euroopan ja Yhdysvaltain rahamarkkinoilla. Senkin jälkeen ilma on ollut sakeana hälyttävistä uutisista.

Yhdysvalloissa finanssinerojen pyörittämien hedge-rahastojen tappiot syvenevät, pankkien pörssikurssit vajoavat, asuntokauppa hyytyy ja maan asuntolainapankit – ongelmien alkusyy -irtisanovat henkilöstöään.

Kriisi heijastuu myös pohjolaan. Lehtitietojen mukaan Norjan suurin pankki DnB Nor kärsii lehtitietojen mukaan 75 miljoonan euron tappiot sijoituksistaan jenkkilainoihin, Tukholmassa taas loistoasuntojen kauppa alkaa hiipua.

Tähän saakka asiantuntijat ovat arvioineet kriisiä varovaisin ilmaisuin. On liian aikaista ennustaa tapahtumain kulkua, koska tietoa ongelmaluottoriskien jakautumisesta on niin vähän.

Nyt kuitenkin yhä useampi uskaltaa jo sanoa, että tämä on vasta alkua. On odotettavissa kurssilaskua, luottotappioita, konkursseja… Kukaan ei tosin tiedä, missä määrin. Kukaan ei tiedä sitäkään, kuinka syvälle finanssiongelmat vetävät reaalitalouden eli kulutuksen, tuotannon ja investoinnit.

Lue koko juttu SK:sta 34/2007.

Aiheesta lisää
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)