Tilastot paljastavat: Konkurssivyöryä ei tullut – ravintolatkin pysyneet tolpillaan, ainakin toistaiseksi

Konkurssihakemusten määrä oli helmikuussa noin 20 prosenttia tavanomaista tasoa korkeampi. ”Ei se kuitenkaan ole niin paljon kuin pahimmissa peloissa on ajateltu”, sanoo konkurssiasiamies.

Helena Kontkanen
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kun koronasta johtuvat poikkeusolot alkoivat 16. maaliskuussa 2020, moni pelkäsi konkurssivyöryä, joka kohdistuisi etenkin matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksiin.

Tilastokeskuksen ja konkurssiasiamiehen tietojen mukaan konkurssien määrä ei ole kohonnut niin korkealle tasolle kuin alun perin pelättiin, vaikka konkurssilainsäädännössä palattiin koronaepidemian keskellä takaisin normaaliin käytäntöön.

Käytännössä lailla rajoitettiin yhdeksän kuukauden ajan velallisen asettamista konkurssiin. Väliaikainen laki oli voimassa vapusta 2020 tammikuun 2021 loppuun saakka. Konkurssien pelättiin kasvavan tuhansilla, uutisoi muun muassa Yle.

”Helmikuussa konkurssihakemusten määrä kyllä kasvoi, mutta oli lopulta samalla tasolla kuin edellisvuonna 2020”, sanoo konkurssiasiamies Helena Kontkanen.

Tilastokeskuksen mukaan helmikuun konkurssilukujen viiden vuoden keskiarvo on noin 230 hakemusta, kun 2021 helmikuussa kirjattiin yhteensä 287 konkurssihakemusta.