Terveydenhuolto: Tekniikan toimittava potilaan hyväksi

Paula Risikko
Teksti
Tapani Ruokanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Terveydenhuollon huippuseminaari etsi ratkaisuja uudesta teknologiasta.

Terveysseminaari
Martti Kekomäki, Rolf Paqvalin, Suvi-Anne Siimes ja Kari Nenonen Suomen Kuvalehden ja Logican seminaarissa Finlandia-talossa. Kuva Markus Pentikäinen

Yli sata terveysalan vaikuttajaa oli koolla Suomen Kuvalehden ja Logican järjestämässä huippuseminaarissa Finlandia-talossa viime viikolla, ylimpänä peruspalveluministeri Paula Risikko.

Pankinjohtaja Matti Inha kertoi, miten pankki toimi, kun kriisi yllätti. Toiminta alkoi tehostua vasta, kun oli pakko. Mullistus toi pankkeihin täysin uuden teknologian – ensin koulutettiin oma väki, sitten koko kansa. Asiakkailta ei voitu kysyä neuvoa, kun kaikki vastustivat muutosta. Henkilöstö puolitettiin 50 000:sta, syntyi uusi tapa toimia – eikä kukaan halua palata vanhaan, Inha uskoi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä pankkipalveluihin.

Lääketieteellisen johtajan Janne Aaltosen mukaan sähköiset potilastietojärjestelmät parantavat hoidon laatua sekä vähentävät virheitä ja käyntien määrää.

Keskusteluissa tuli ilmi, ettei terveydenhuollon uudistaminen ole vain hallinnollinen tai poliittinen kysymys, vaan tarpeen on koko ajattelutavan kääntäminen: on lähdettävä asiakkaasta ja pantava rakenteet palvelemaan häntä, myös tautien tunnistamisessa ja seurannassa. Tieto voidaan kerätä keskitettyihin varastoihin, riskiryhmät voidaan tunnistaa ja niitä seurata, laatua voidaan arvioida yksiköittäin ja lääkäreittäin.

Uudistus vapauttaisi lääkärit tekemään sitä työtä, johon heidät on koulutettu, hoitamaan potilasta. Tekniikka ja potilas itse hoitaisivat hallinnon rutiinit. Laatu paranee, toiminta tehostuu ja varoja säästyy. Suomessa on jo tietojärjestelmiä koko kansakunnan tasolla: verottaja, Kela ja pankkijärjestelmä. Tunnukset voidaan laajentaa terveydenhuoltoon. Oulun apulaiskaupunginjohtaja Sinikka Salon mukaan suurin ongelma on pois oppiminen vanhasta ja jo olemassa olevan tiedon hyödyntäminen.

Neuvotteleva virkamies Annakaisa Iivari ministeriöstä sanoi, että jo nyt rakennetaan kansallista järjestelmää, kun lääkitystieto kootaan yhteen ja sähköiset reseptit syntyvät. Kansallinen toimivaltainen organisaatio vain puuttuu. Terveydenhuollon toimialan johtaja Matti S. Häkkisen mukaan tuottavuusloikka on mahdollinen. Tietotekniikalla ei saa estää kehitystä, potilaan ja lääkärin kohtaamiseen on oltava aikaa.