Teräsyhtiöt tekivät hirmutappiot alkuvuoden aikana

Talous 23.4.2009 13:03

Syvä taantuma tuotti teräsyhtiö Outokummulle ja Rautaruukille hirmutappiot tammi-maaliskuussa. Myös metsäyhtiö Stora Enson tulokset ovat synkkiä.

Teräsyhtiöiden tuloskunto oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä surkea verrattuna kroonisesta heikkoudesta kärsivään metsäyhtiö Stora Ensoon, joka julkaisi myös tuloksensa. Metsäjätin tappio ennen veroja jäi 48 miljoonaan euroon 2,1 miljardin euron liikevaihdolla.

Vuosi sitten kumpikin yhtiö teki voittoa.

Tappiot ovat erittäin raskaat suhteessa liikevaihtoon. Outokummun liikevaihto putosi reippaasti alle 700 miljoonan euron ja Rautaruukin runsaaseen 500 miljoonaan euroon. Outokummun tappio ennen veroja oli 252 miljoonaa euroa ja Rautaruukin 122 miljoonaa euroa.

Puute kysynnästä

Syynä teräsyhtiöiden syöksyyn on syvä taantuma.

Outokummun päätuote on ruostumaton teräs, jota ei tätä nykyä maailmalla tarvita. Ruostumatonta terästä käytetään muun muassa talojen, autojen, laivojen ja kodinkoneiden tekemiseen.

Yhtiö ei torstaina julkistamassaan osavuosikatsauksessa edes lähtenyt arvioimaan, miten alan markkinat kehittyvät. Terästä on nyt sen verran varastoissa jo valmiina, ettei Outokummulla ole luotettavaa kuvaa uusien tilausten määrästä.

Outokumpu tekee terästä Suomessa, Ruotsissa ja Britanniassa. Yhtiö on jo kertonut Tornion terästehtaan lomautuksista ja työpaikkojen vähentämisestä Ruotsissa. Uusi säästötoimi on vähentää työntekijöitä Britannian Sheffieldissä, joka on maailmankuulu teräskaupunki.

Rautaruukki näkee valoa

Rautaruukilla synkät näkymät ovat kuitenkin jo hieman kirkastumassa, vaikka lyhyellä aikavälillä ei vielä näy selviä merkkejä markkinatilanteen elpymisestä.

Rautaruukin toimitusjohtajan Sakari Tammisen mukaan markkinatilanne pysyi erittäin vaikeana kaikilla asiakastoimialoilla. Kysyntä oli heikkoa ja terästuotannon kapasiteetti vajaakäytössä.

Vuoden jälkipuoliskolla Rautaruukin veroja edeltävä tulos saattaa nousta jo plussan puolelle, kun tehostamistoimet purevat ja terästuotannon raaka-aineiden odotetaan halpenevan. Jo huhti-kesäkuussa yhtiö odottaa tuloksen paranevan hieman, mutta pysyvän yhä tappiolla.

Rautaruukki on karsinut ja lomauttanut väkeään rankalla kädellä. Konsernin keskimääräinen henkilöstömäärä putosi alkuvuonna 13460:een, kun vuotta aiemmin työntekijöitä oli liki 1200 enemmän.

Teksti STT