Talvivaaran konkurssi: Osakkeenomistajille luvassa pientä helpotusta – erityistarkastus Pekka Perän yhtiöön

Epäonnisia Talvivaara-kauppoja tehneet kotitaloudet pääsevät vähentämään tappioitaan verotuksessa.
Talous 7.11.2018 17:00
Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä kipsisakka-altaan reunalla Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa marraskuussa 2012. © Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Entisen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n konkurssipesästä kerrotaan, että se aikoo antaa lausunnon, jonka mukaan pesästä ei ole tulossa rahaa osakkeenomistajille.

Ahtiumiksi nimensä loppumetreillä muuttaneella pörssiyhtiöllä oli noin 80 000 osakkeenomistajaa, joiden joukossa oli runsaasti suomalaisia kotitalouksia.

”Tarkoituksenamme on antaa ennen vuoden loppua lausunto, jonka mukaan omistajille ei tule kertymään jako-osuuksia”, kertoo asianajaja Tuomas Penttilä Eversheds Sutherland -toimistosta.

Kannanotto on tarpeen, jotta omistajat pääsevät vähentämään tappioitaan ensi vuonna verotuksessa.

Konkurssipesään on tilattu myös erityistarkastus. Penttilän mukaan pesänhoitaja arvioi tarkastuksen valmistuttua velkojien kanssa, tarvitseeko pesän esimerkiksi esittää takaisinsaantivaatimuksia.

Takaisinsaanti voi konkurssitilanteessa tulla kyseeseen, jos yhtiöstä on siirretty ennen konkurssia asiattomasti pois varoja, jotka kuuluvat velkojille.

Penttilä kertoo, että pesän varojen realisointi on suoritettu lähes kokonaan loppuun eikä siitä ole kertynyt merkittäviä summia.

Pekka Perän johtaman pörssiyhtiön osalta varsinainen kaivostoiminta päättyi vuonna 2014, kun sen tytäryhtiö meni konkurssiin.

Samalla kun valtio pelasti kaivosta sadoilla miljoonilla euroilla, pörssiyhtiö sinnitteli pystyssä kuin ihmeen kaupalla. Sen viimeinenkin yhteys kaivokseen katkesi kesällä 2017, kun se myi viimeiset omaisuuseränsä valtion Terrafame-yhtiölle.

Sen jälkeen Pekka Perän johtama pörssiyhtiö pysytteli pystyssä vielä vajaan vuoden ja kertoi kehittävänsä uutta liiketoimintaa muun muassa lehmänlannasta tehtävistä tuotteista. Velkasaneeraukseenkin pankkien vastustuksesta huolimatta hyväksytyn yrityksen kassa tyhjeni vähitellen muun muassa avainhenkilöiden palkkioihin.

Talvivaara eli Ahtium meni lopulta konkurssiin maaliskuussa 2018.

 

Juttua korjattu 8.11. kello 22.52: Yhtiö pysyi pystyssä vajaan vuoden omaisuuserien myynnin jälkeen, ei muutamaa vuotta.