Takana historiallisen huono vuosi osakemarkkinoilla – näkymät usvan peitossa

Talous 30.12.2008 15:10

Kulunut vuosi oli pörsseissä historiallisen huono. Selkäsaunan jäljiltä osakemarkkinoiden alkavan vuoden näkymät ovat vielä pahasti usvan peitossa.
pörssi
Helsingin pörssi kärsi enemmän kuin maailman pörssit keskimäärin, sen yleisindeksi putosi vuonna 2008 reilut 50 prosenttia.

Aika ajoin julkisuuteen on putkahdellut kommentteja, joissa povataan osakekurssien kolistelevan pohjia. Näiden arvioiden mukaan talouden taantuma olisi jo hinnoiteltu tukevasti osakkeiden hintoihin. Erään perinteisen markkinahokeman mukaan pörssit alkavat ennakoida reaalitalouden käänteitä noin puoli vuotta etukäteen. Piensijoittajalle Nordean analyytikko Martti Larjo suosittelee malttia.

”Jos nyt voisi sanoa, että talous kääntyy ylöspäin 2009, niin nyt voisi olla ihan hyvä aika lähteä ostamaan, mutta ei semmoista kristallipalloa vielä löydy, josta sen voisi nähdä”, arvioi Larjo.

Syksyn finanssimyräkässä sijoittajien raha on virrannut niin sanottuihin turvasatamasijoituksiin, kuten valtioiden lainapapereihin. Pohjolan tutkimusosaston johtaja Jussi Hyöty arvioi, että turvasatama-ajattelu on sijoittajien mielissä vielä vahvoilla lähikuukausina. Hänen mukaansa tilanne ei ole vielä sellainen, että riskinottokyky markkinoilla alkaisi selvästi parantua.

”Selvän näkemyksen ottaminen on vähän arpapeliä”, Hyöty arvioi osakemarkkinoiden alkuvuoden näkymää.

Liian ruusuiset
osinkoennusteet

Markkinoilta on tulvinut tänä syksynä valtavasti informaatiota talouden molli- ja duurisoinnusta. Mitkä olisivat merkit, joista piensijoittaja voisi ruveta ennakoimaan käännettä parempaan? Larjo kehottaa seuraamaan muun muassa korkokehitystä.

”Nythän jenkeissä korot on jo tuotu nollan pintaan. Sitten kun vielä yritykset ja kuluttajat alkavat saada halvalla rahaa, niin se voi kääntää markkinan”, Larjo sanoo.

Pörssikurimuksen ollessa jo päällä syksyllä, veikkailtiin edelleen yleisesti, että tulevana keväänä olisi pörssiyhtiöiltä luvassa mukavat osingot ja joidenkin yhtiöiden kohdalla päästäisiin kaksinumeroisiin osinkotuottolukuihin. Taantumasointujen syventyessä tällaiset puheet ovat vaimentuneet.

”Osinkoennusteet ovat tällä hetkellä hieman liian ruusuiset. Vaikka onkin tehty tulosta vuodelta 2008, niin ei sitä ajeta samalla tavalla ulos, jos näkymä on paljon huonompi eteenpäin”, Larjo arvioi.

Osinkokarkeloita jarruttamalla yritykset kasaavat kassoihinsa puskuria taantuman tuomia myräköitä vastaan.

Yhtä ankeaa
viimeksi 1930-luvulla

Kuluneena vuonna finanssikriisistä maailmanlaajuiseksi talousahdingoksi paisunut talouskriisi pieksi pörssikurssit pohjamutiin. Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla yhtä heikkoa vuotta pitää etsiä 1930-luvun laman ajoilta. Esimerkiksi Dow Jones -indeksi on ropissut tänä vuonna noin 35 prosenttia alaspäin.

Yhtä synkkää on ollut myös muissa maailman pörsseissä. Tokion pörssissä Nikkei-indeksi tuli tänä vuonna alas 42 prosenttia.

Helsingin pörssin kurssikurimus on ollut jopa pahempaa kuin maailman isoissa pörsseissä. Helsingin pörssiä on muun muassa riepotellut isojen kansainvälisten sijoittajien vetäytyminen markkinoilta. Pörssin yleisindeksi sukelsi kuluneena vuonna reilut 50 prosenttia. Viime vuosien kurssinousu pyyhittiin pörssissä näin yhden vuoden aikana kerralla pois.

Teksti
SK netin toimitus
Olli Kuivaniemi / STT
Kuva
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Keskustelu
Kerro kokemuksistasi taantuma-Suomessa

Lisää aiheesta
Luottamus talouteen romahti ja joka neljäs pelkää työpaikkansa puolesta (SK netti 29.12.2008)
Taantuman merkki: venevalmistajat joutuivat vaikeuksiin (SK netti 15.12.2008)
Taantuma syvenee lähivuosina: Työttömiä pian yli 200000 (SK netti 9.12.2008)
Etlan Sixten Korkman ei lykkäisi veronalennuksia (SK netti 10.11.2008)
Sauli Niinistön ”asuntojen roskapankki” saa kannatusta (SK netti 7.11.2008)
Sortuiko hallitus uusprotektionismiin? (SK netti 31.10.2008)
Onneksi Suomen valuuttu on euro (SK netti 30.10.2008)
”Eläkeyhtiöiden paniikkimyynnit vaaransivat Helsingin pörssin” (SK netti 24.10.2008)
Miksi pankkien Kaupthing-uutinen on erinomainen meille kaikille? (SK netti 21.10.2008)
Esko Seppänen: Finanssikriisi vakava uhka eläkejärjestelmälle (SK netti 20.10.2008)
Huippututkijat varoittavat Eurooppaa 1930-luvun laman kauhuista (SK netti 2.10.2008)
Sauli Niinistö finanssikriisistä: ”Optimismiin ei ole aihetta” (SK netti 30.9.2008)

Suomen Kuvalehden juttuja
Sauli Niinistön haastattelu: Luottamus horjuu (pdf;SK 17/2008)
Kuopan reunalla: SK etsi laman merkkejä (pdf; 40/2007)
Islannin talousihme kiehuu (pdf; SK 19/2006)