Taantuma: Huonosti menee sekä maalla että taivaissa

Talous 5.2.2009 08:46

Suuryritykset ovat kertoneet synkkiä lukuja tuloksestaan. Torstain kuluessa kaikkiaan kuusi pörssiyhtiötä on julkaissut loka-joulukuun osavuosikatsauksensa.finnair

Finnairin johdon mukaan tämän vuoden tunnelmat ovat historiallisen synkät.

Metsäyhtiöiden tulos romahti, kuten oli etukäteen odotettu. Stora Enso painui lähes 850 miljoonaa tappiolle. Yhtiö kuvaa tulosta heikoksi. Toimitusjohtaja Jouko Karvinen ennakoi, että tiukat ajat jatkuvat ainakin kesään asti.

Myös UPM odottaa tästä vuodesta vaikeaa. Loka-joulukuussa tappiota kertyi ennen veroja 360 miljoonaa. Yhtiö arvioi, että paperin toimitukset laskevat kuluvan vuosineljänneksen aikana selvästi loka-joulukuun tasosta.

Energiayhtiöistä Neste Oil vajosi tappiolle loka-joulukuussa. Tappio ennen veroja oli lähes 400 miljoonaa. Fortum paransi sen sijaan tulostaan – ja vielä odotuksia enemmän. Voitto ennen veroja kasvoi loka-joulukuussa vuotta aiemmasta 100 miljoonaa euroa noin 600 miljoonaan.

Finnairin tulos ennen veroja putosi loka-joulukuussa 61 miljoonaa euroa tappiolle. Toimitusjohtaja Jukka Hienosen mukaan tämän vuoden tunnelmat ovat historiallisen synkät. Hän ennakoi, että alalta poistuu ennennäkemätön määrä lentoyhtiöitä. Finnairin tilanne on kuitenkin hänestä vahvempi kuin useimmilla kilpailijoilla.

Taantuma tuntuu myös kaupan alalla, sillä Kesko kertoi voittonsa kutistumisesta. Voittoa ennen veroja jäi loka-joulukuussa vain kymmenesosaan vuotta aiemmasta.

Stora Enso leikkasi
johdon palkkoja

Stora Enso yllätti leikkaamalla johdon ja hallituksen palkkioita. Voitonjakokelpoisia varoja ei kertynyt, mutta yhtiön hallitus esittää 0,20 euron osinkojen jakamista ylikurssirahastosta.

Stora Enso aikoo leikata johdon palkkioita ja lykätä henkilöstön palkankorotuksia. Johtoryhmän jäsenet ovat sitoutuneet luopumaan kuukauden palkasta tänä vuonna. Henkilöstön palkankorotuksia lykätään siinä määrin kuin se on työehtosopimusten mukaan mahdollista.

Stora Enson johdon vuoden tulospalkkiot maksetaan yhtiön osakkeina, jotka annetaan vuonna 2011. Yhtiön hallitus on puolestaan sitoutunut leikkaamaan palkkionsa puoleen tänä vuonna.

Finnair ei aio maksaa tänä vuonna osinkoa. Viime vuonna osinkoa maksettiin vielä 0,25 euroa. Myös muilta pörssiyhtiöiltä on tulossa alhaisempia osinkotuottoja. UPM leikkaa osinkoaan 0,40 euroon viime vuoden 0,75 eurosta. Tappiolle kääntynyt Stora Enso jakaa 0,20 euroa. Fortum sitä vastoin jakaa omistajilleen lähes 900 miljoonaa euroa, euron osakkeelta.

EK: Helpostusta
ei ole luvassa

Kotimaisen teollisuuden synkkiin näkymiin ei ole tulossa helpotusta lähikuukausina. Elinkeinoelämän keskusliitto kertoo, että lähes kaikkien toimialojen nykytilanne on selvästi heikompi kuin yleensä.

EK:n mukaan vain alle puolet yrityksistä käy enää täydellä teholla. Yritykset myös odottavat, että tilanne jatkuu synkkänä ainakin seuraavat puoli vuotta. Pahin tilanne on rakennusalalla.

(STT)

Keskustelu
Miten syvä taantumasta tulee?