Suurten kansantalouksien kilpajuoksu: Kiina kirii kakkoseksi

Talous 17.1.2010 08:00

Kiina nousee tänä vuonna maailman toiseksi suurimmaksi kansantaloudeksi, arvioi Aasian kehityspankin johtaja Robert Wihtol.

Robert Wihtol ”Kiina on nostanut 30 vuodessa 500 miljoonaa ihmistä köyhyydestä. Se on huikea saavutus”, Robert Wihtol sanoo. Kuva Hannu Lindroos

Kiina ohitti viime vuonna Saksan maailman suurimpana vientimaana. Kuinka hyvin Kiina on kestänyt finanssikriisistä alkaneen taantuman, Aasian Kehityspankin Kiinan toimiston johtaja Robert Wihtol?

”Erittäin hyvin. Kiinan uskotaan nousevan lähiaikoina Japanin ohi maailman toiseksi suurimmaksi kansantaloudeksi Yhdysvaltain jälkeen.”

Kiina on elvyttänyt julkisella rahoituksella. Kuinka hyvin elvytys on toiminut?

”Kiinalla oli valmiina paljon infrastruktuurihankkeita, jotka toteutettiin nopeasti. Arvioimme, että talous kasvoi viime vuonna 8,2 prosenttia ja kiihtyy tänä vuonna 8,9 prosenttiin, sillä elvytys jatkuu. Kahdeksan prosentin kasvua pidetään Kiinassa maagisena lukuna, joka takaa työllisyyden. Tällä ei ole kuitenkaan mitään tieteellistä pohjaa.”

Kuinka hyvin kiinalaisiin tilastoihin voi ylipäätään luottaa?

”Ne eivät ole kovin luotettavia. Meidän ennusteemme pohjautuvat Aasian kehityspankin omiin laskelmiin, mutta tietysti nekin perustuvat kiinalaisten antamiin tilastoihin.”

Taantuman aikana Kiinassa on suljettu kymmeniä tuhansia tehtaita. Kuinka paljon työttömyys on kohonnut?

”Vuosi sitten ennustettiin, että työttömyys kasvaisi 20 miljoonalla, mutta valtion tutkimuslaitos puhuu nyt 43 miljoonasta. Elvytysrahoituksella on kuitenkin luotu samaan aikaan uusia työpaikkoja.”

Työttömyydestä kärsivät erityisesti maaseudulta kaupunkeihin muuttaneet miljoonat siirtotyöläiset. Mikä heidän tilanteensa on?

”Heillä ei ole pysyvää oleskelulupaa suurkaupungeissa, joten he eivät pääse nauttimaan sosiaalieduista. He ovat toisen luokan kansalaisia, heidän lapsensa eivät saa koulutusta eivätkä terveydenhuoltoa.”

Onko olemassa vaara, että elvytys aiheuttaa uusia kuplia markkinoille?

”Tästä on jo selviä merkkejä. Asunnot ovat suurkaupungeissa kohtuuttoman kalliita tulotasoon verrattuna. Teollisuustuotannossa alkaa olla ylikapasiteettia, koska löysä rahapolitiikka on kiihdyttänyt investointeja. Myös inflaatio on kiihtymässä.”

Voiko kasvu silti jatkua nykyistä vauhtia?

”Kiinan pitäisi uudistaa kasvustrategiansa. Kasvu on perustunut vientiin, mutta vienti Yhdysvaltoihin, Japaniin ja euroalueelle ei palaa entiselle tasolle moneen vuoteen. Kiinan pitäisi kannustaa kotimaista kysyntää. Tällä hetkellä kotitaloudet ja yritykset säästävät erittäin paljon.”

Kiina rahoittaa ylijäämillään Yhdysvaltojen velkaantumista. Mitä tämä erityissuhde merkitsee maailmantalouden kannalta?

”Olisi tärkeää, että Yhdysvallat säästäisi enemmän ja Kiina vastaavasti kuluttaisi enemmän. Kiina tiedostaa ongelman, mutta toistaiseksi käytännön toimet ovat jääneet hyvin vähäisiksi.”

Kiinan hallitus ei näytä olevan valmis demokraattisiin uudistuksiin. Voiko tällainen malli olla kestävä pitemmän päälle, kun kasvava keskiluokka alkaa perätä oikeuksiaan?

”En voi kommentoida. Pankin peruskirjan mukaan emme ota kantaa poliittisiin kysymyksiin.”

Kuka?

  • Robert Wihtol
  • Ikä: 56
  • Syntymäpaikka: Hampuri
  • Asuinpaikka: Peking
  • Työ: Aasian Kehityspankin Kiinan toimiston johtaja
  • Koulutus: valtiotieteen kandidaatti (Helsingin yliopisto), filosofian tohtori (Oxfordin yliopisto)
  • Ura: 1980-1993 Kansainvälisen työjärjestön palveluksessa Manilassa, Genevessä ja Bangkokissa, 1994-2007 Aasian Kehityspankin tehtävissä Manilassa