Suomi riitelee elpymisrahastosta, mutta muu maailma elvyttää surutta velalla – Yhdysvallat hylkäsi talouskurin ensimmäisenä

Presidentti Joe Bidenin aloittama elvytys auttaa EU:n taloutta enemmän kuin elpymisrahasto, sanoo tutkija Antti Ronkainen.

Sillä aikaa kun Suomessa on riidelty menokehyksestä ja Euroopan unionin elvytysrahastosta, muualla on alkanut historiallisen suuri elvytys velkarahalla.

Koronaviruspandemian aikana on käynnistynyt odottamaton talouspoliittinen suunnanmuutos: EU on luopunut kymmenen vuotta kestäneestä talouskurista, ja markkinavoimiin luottaneissa Yhdysvalloissa valtio on ottanut suuren roolin talouden ohjaamisessa.

Sadannen päivän puheessaan kongressille keskiviikkona 28. huhtikuuta Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti, että uusliberalismin aika on ohi.

“Taloutta on aika alkaa kasvattaa alhaalta ylöspäin”.

Niin sanottu trickle down -talous ei ole koskaan toiminut, presidentti sanoi. Toisin sanoen Biden ei usko, että pääomat valuvat rikkaimmilta alaspäin ja hyödyttävän niin koko yhteiskuntaa. Siksi Yhdysvaltain presidentti haluaa kasvattaa valtion roolia taloudessa ja korottaa suuryritysten ja -omistajien verotusta ja käyttää varat julkisiin palveluihin.