Suomen paras yritys -kilpailun voittajat on valittu

Talous 20.1.2009 11:30

Smartum, SKS Group, Kone ja Sievin Jalkine voittivat Suomen Kuvalehden yrityskilpailun 2008. Raadin puheenjohtajan Matti Honkalan mukaan valinta oli tällä kertaa tavallista haastavampi nopeasti heikkenevän taloustilanteen takia.Suomen parars yritys -kilpailu 2008: Smartum on paras ksavuyritys

Parhaaksi kasvuyritykseksi 2008 valittiin Smartum Oy. Palkinnon ottivat vastaan toimitusjohtaja Hanna Suoranta (oik.), Satu Halla ja Anne Silván (kesk.) sekä Nicolas Fischer (vas.). Palkinnon jakoivat raadin puheenjohtaja Matti Honkala (takana), Yhtyneiden Kuvalehtien toimitusjohtaja Alexander Lindholm (selin oik.) ja julkaisujohtaja Tarja Hurme (vas.).

Kilpailun voittajat julkistettiin ja palkinnot jaettiin 20. tammikuuta 2009 Astoria-salissa Helsingissä. Suomen paras yritys -kilpailu
järjestettiin nyt neljännen kerran.

Suomen Kuvalehti perusti Suomen paras yritys -kilpailun vuonna 2005 edistämään suomalaista yrittäjyyttä, erityisesti perheyrittäjyyttä. Lisäksi kilpailulla halutaan edistää Suomen ja suomalaisten talouskasvua, työllisyyttä ja hyvinvointia.

Parhaat yritykset seulotaan esiin tuhansien yritysten perusjoukosta. Kilpailun perusmateriaalin tuottaa Balance Consulting, jonka tilinpäätöstietokannoista seulotaan esiin muutamia kymmeniä hyviä yrityksiä raadin tutkittaviksi. Voittajaehdokkailla pitää olla vahva ja monivuotinen näyttö hyvästä tuloskunnosta ja taloudenpidosta. Ehdokkaiden vähimmäisliikevaihto on viisi miljoonaa euroa.

Suomen paras kasvuyritys:
Smartum Oy

Vuorineuvos Matti Honkalan johtama raati valitsi parhaaksi kasvuyritykseksi liikunta- ja kulttuuriseteleitä tuottavan Smartumin.

Smartum on raadin mukaan kannattava ja innovatiivinen yritys, joka on kasvattanut runsaassa kymmenessä vuodessa 8800 yrityksestä koostuvan asiakaskunnan.

Kasvuyritysten sarjassa palkitsemisen pääkriteeri oli liikevaihdon monivuotinen kasvu.

Suomen paras työllistäjä:
SKS Group Oy

Työllistäjien ykköseksi nousi metallikomponenttien tuontiin ja koneiden kokoonpanoon erikoistunut SKS Group.

”Henkilökunnan viime vuosien kasvuluvut puhuvat vakuuttavaa kieltä, sillä ylivoimaisesti suurin osa noin 650 työpaikasta on luotu Suomeen”, Honkala luonnehti SKS Groupia julkistaessaan voittajat.

Työllistäjien menestyksen päämittarina oli työpaikkojen lisäys erityisesti kotimaassa.

Paras kansainvälistyjä:
Kone Oyj

Kansainvälistyjien sarjan voitti hissi- ja liukuporrasvalmistaja Kone. Se palkittiin ansioistaan hissiteknologian tiennäyttäjänä ja Suomen yritysten kansainvälistymisen uranuurtajana, joka on raivannut itselleen merkittävän aseman globaaleilla markkinoilla.

Kansainvälistyneiden yritysten keskeinen vertailuperuste oli ulkomaantoiminnan merkittävä osuus ja sen kestävä kasvu.

Paras perheyritys:
Sievin Jalkine

Perheyritysten paras 2008 oli Sievin Jalkine.

”Tunnettu brändi, selkeä strategia ja omintakeinen tuotekehitys ovat leimaa-antavia piirteitä Sievin Jalkineen toiminnalle. Korkeatasoisesta etiikastaan tunnetun perheyrityksen talous on hyvässä kunnossa”, Honkala perusteli valintaa.

Perheyritysten sarjassa mittapuuna käytetiin paitsi hyviä tilinpäätöslukuja myös korkeatasoista henkilöstöpolitiikkaa.

Raadilla
haastava tehtävä

Suomen Kuvalehti ja sen kustantaja Yhtyneet Kuvalehdet haluavat kilpailun avulla innostaa yrittäjyyteen rohkeita ja päteviä suomalaisia, joille yrittäjän vaativa ammatti sopii. Suomessa on pula uusia työpaikkoja luovista kasvuyrityksistä.

Suomen paras yritys -kilpailussa on neljä sarjaa: kasvuyritykset, kansainvälistyjäyritykset, työllistäjäyritykset ja perheyritykset.

Puheenjohtaja Honkalan mukaan palkintoraadin työ oli tällä kertaa tavallista haastavampi nopeasti heikkenevän taloustilanteen vuoksi.

”Juuri näinä aikoina menestyksekkään yritystoiminnan esille tuominen on enemmän kuin paikallaan – nyt jos koskaan tarvitaan rohkaisevia esimerkkejä ja kannanottoja työpaikkojen, kasvun ja kannattavan yritystoiminnan puolesta”, hän sanoi.

Lisäksi raadissa työskentelivät Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Anders Blom, mediatoimisto Dagmarin toimitusjohtaja Tuula Kallio, valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas, Itellan johtaja Riitta Vuorenmaa sekä Yhtyneiden Kuvalehtien toimitusjohtaja Alexander Lindholm. Raatia avusti Balance Consultingin pääanalyytikko Ari Rajala.

Voittajayritykset esitellään kevään 2009 aikana Suomen Kuvalehdessä.

Teksti
Kustaa Hulkko
Kuva
Hannu Lindroos