Suomalaiset kehittivät iPhonesta avun näkövammaisille - katso video

iPhone
Teksti
Jukka Ukkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomalaisyritys on kehittänyt ohjelmiston, jonka avulla voidaan kuvata tekstiä kännykkäkameralla ja kuunnella se ääneen luettuna.

Näkövammaisten elämää helpottamaan tarkoitettu suomalainen keksintö on pyrkimässä ja osin jo päässytkin maailmanmarkkinoille. Tai oikeastaan markkinoista ei voi tässä tapauksessa puhua, sillä kysymyksessä on ilmainen ohjelmisto, joka muuttaa puheeksi iPhone-kännykkäkameralla otetut kuvat tekstiasiakirjoista.

Norfello-yhtiön kehittämässä SayText-ohjelmassa on siis yhdistetty toimivaksi kokonaisuudeksi nykykännykän kolme piirrettä: valokuvaus, skannaus ja puhe. Yleensähän noita ominaisuuksia käytetään erikseen – tai moni käyttäjä tyytyy pelkästään ihmettelemään, että mitähän tuollakin hienoudella tehdään.

SayText syntyi Norfellon kehittämään iPhone-skannerisovelluksen DocScannerin sivutuotteena.

“Huomasimme, että varsin pienellä virityksellä siitä saisi myös tällaisen apuvälineen”, sanoo Norfellon perustaja Tuomas Rasila. Tuo syntyhistoria selittää myös sen, miten yritys voi jakaa keksintöään ilmaiseksi näkövammaisten käyttöön. Suositulle skannerisovellukselle saadaan ilman kalliita lisukkeita myönteistä oheishuomiota, joka parhaimmillaan leviää hyvinkin nopeasti nykyisissä verkkoyhteyksissä – samaan tapaan kuin kuuluisin suomalaissovellus, käyttöjärjestelmä Linux aikoinaan.

“Totta kai toiveenamme on yrityksen kaupallisen markkinoinnin parantuminen. Ja mikäs sen parempaa, jos samalla pystymme auttamaan ihmisiä”, sanoo Rasila. Ilmaistuotantoon antaa pelivaraa myös se, että 15 asiantuntijaa työllistävä Norfello on nettovelaton ja ollut koko viisivuotisen historiansa ajan kannattava. Yhtiön DocScannerin vuotuinen liikevaihto on noin miljoona dollaria.

SayTextin maailmanvalloitus alkaa siitä, kun se läpäisee Applen tarkistuksen, jonka yhtiö edellyttää tuotteissaan käytettäviltä sovelluksilta.

Näkövammaisten keskusliitto: Loistava avaus

Suomessa Näkövammaisten keskusliitto on testannut ohjelmistoa alkukesästä, ja tulokset ovat kohtalaisen tyydyttäviä.

“Se luettu teksti, jota SayText tuottaa dokumenteista, on jo nykyisellään riittävän virheetöntä, jotta se on ymmärrettävää ja käyttökelpoista”, sanoo ohjelmistoa testannut atk-suunnittelija Heikki Ekola Näkövammaisten keskusliitosta. Parannettavaa hän näkee lähinnä valaistuksessa – nykyisen iPhone3GS:n kamerassa ei ole salamavaloa, joten ympäristön valaistuksen tulee olla riittävä, jotta SayText pystyy toimimaan kunnolla. Tämä puute korjautuu seuraavan sukupolven iPhonessa, jossa on salama ja entistä tarkempi kamera.

Ekola uskoo, että pienen kehittelyn ja tietotekniikan nopean etenemisen takia suomalaiskeksinnöstä on tulossa erinomainen apuväline näkövammaisille.

“Päänavauksena tämä on aivan loistava ja samalla haaste muille laitteiden ja ohjelmistojen valmistajille kehittää entistäkin parempia apuvälineitä. En panisi pahakseni, jos Nokia ja muut vastaisivat tähän haasteeseen. Toivoisin myös, että EU ottaisi mallia Yhdysvalloista ja lähtisi aktiivisesti rakentamaan esteetöntä maailmaa”, Ekola sanoo.

Ainakaan vielä SayText ei ole mikään romaaninlukija – siihen puuhaan tarvitaan edelleen pöytäskanneria tai inhimillistä lukijaa – mutta monissa nopeissa käytännön tilanteissa SayText voi säästää aikaa ja vaivaa. Sillä saa nopeasti selville esimerkiksi sen, kannattaako kirje tai muu paperiteksti säilyttää, vai voiko sen heittää roskiin. Kun kuva skannataan kännykkään, sen voi myös lähettää sähköpostina itselle tai avustajalle. Ekola uskoo, että kokemusten lisääntyessä sovellukselle kehittyy nopeasti myös uusia käyttötapoja, kuten tekstiviesteille aikoinaan.

Video Petri Kaipiainen.