Stockmann kasvaa yhä Venäjällä

Talous 2.1.2009 12:13

Stockmann avaa kevättalvella uuden tavaratalon Moskovassa siitä  huolimatta, että finanssikriisi ja taantuma koettelevat Venäjääkin. Toimitusjohtaja Hannu Penttilä torjuu ajatuksen, että avauksen ajoitus olisi huono.

”Saamme tällä yksiköllä korvattua suljetun Smolenskaja-tavaratalon. Uusi keskus on erinomaisessa paikassa ja meillä on keskuksessa erinomainen sijainti.”

Penttilän mukaan esimerkiksi H&M avaa samaan aikaan ensimmäisen myymälänsä Venäjällä samassa keskuksessa.

Smolenskajan tavaratalon Stockmann joutui sulkemaan vuokraisännän ryhdyttyä rettelöimään vuokrasta. Asian käsittely on kesken välimiesoikeudessa.

”Venäjä oli joulukuussa edelleen kasvumarkkina. Venäjällä pärjäävät kriisin aikana ne kaupat, joissa on tavaraa ja luottoa tavaratoimittajilta. On arvioitu, että Venäjällä toimivista muotikaupan ketjuista jopa puolet kaatuisi rahoitusvaikeuksiin. Tässä kilpailussa markkina-asemamme tulee suhteellisesti paranemaan”, Penttilä arvioi.

Stockmann-konsernin liikevaihto oli vuonna 2007 yhteensä 1,4 miljardia euroa ja Venäjän osuus siitä nousi yli 240 miljoonan euron. Tammi­-syyskuussa Venäjän-myynti kasvoi yli 10 prosentin vauhtia.

Stockmannilla on Moskovassa tavaratalo kolmessa Mega-kauppakeskuksessa ja lisäksi poistoeriä myyvä Outlet-myymälä.

Pietarissa Stockmannilla on muodin ja kodintavaroiden myymälä. Nevski Tsentr -kauppakeskusinvestointi Pietarin ydinkeskustaan valmistuu vuonna 2010.

Ensimmäinen Lindex avattiin Pietarissa avattiin elokuussa.

Yhteensä Stockmannilla on Venäjällä noin 65 myymälää ympäri maata. Pelkästään Seppälöitä on avoinna 34. Niistä Pietarissa on toistakymmentä ja Moskovassa kuusi. Bestseller-myymälöitä on 18 ja Nike-myymälöitä kuusi.

Baltiassa tehty
hyvää tulosta

Myös Baltian näkymiin Penttilä suhtautuu varsin optimistisesti. Baltian maissa Stockmann-konserni synnytti toissa vuonna vajaan 200 miljoonan euron liikevaihdon. Tämän vuoden tammi-syyskuussa kasvu oli lähes 15 prosenttia. Stockmannin Baltian-luvuissa on mukana myös Tshekki.

”Olemme tehneet Baltiassa vuosikausia erittäin hyvää tulosta. Syksyn aikana myynnin kehitys pysähtyi ja kääntyi loppuvuonna laskuun. Markkinoita jaetaan sielläkin uudestaan. Uskon, että pystymme tekemään silti vielä tulosta.”

Devalvaatio on tosin hänen mukaansa peikko, joka lyhyellä tähtäimellä voi romahduttaa markkinan joksikin aikaa. ”Sen jälkeen alkaa joskus jälleen kasvu.”

Penttilän mukaan Stockmann selviää hyvin investoinneistaan, vaikka finanssikriisi vaikeuttaakin yleensä yritysten rahoitustilannetta.

”Rahoitustilanne on nyt kunnossa”, hän sanoo.

Yritys kertoi joulun alla miljardin euron rahoituspaketin, joka muuttaa lyhytaikaisen rahoituksen pitkäaikaiseksi. Rahoituskulut laskevat ensi vuonna selvästi korkotason alenemisen myötä, vaikka pankkien marginaalit kasvavatkin.

Teksti
Kustaa Hulkko