Sikainfluenssa: Rokottajat juoksevat kilpaa viruksen kanssa

Talous 14.11.2009 15:00

Suomi saa pian isompia eriä sikainfluenssarokotetta. Mutta jäähallien massarokotuksia ei tule.

SK.fi Yasen Jakubi leikkii kavereiden kanssa Pallopuiston päiväkodissa Tampereella. Kuva Ossi Ahola

Sikainfluenssa kiihdyttää kohti epidemian huippua Suomessa.

Kulkutauti leviää kylmän mukana Lapista etelän suuriin kaupunkeihin. Tampereella virus ruuhkauttaa jo päivystyspisteet ja täyttää yliopistosairaalan vuodepaikat. Suomen Kuvalehti vieraili heinäkuussa Hervannan Pallopuiston päiväkodissa (SK 30/2009). Monikulttuurisessa tarhassa tunnelma on yhtä odottava kuin kesällä.

”Viime viikolla oli ensimmäinen yksittäinen tautitapaus. Enemmän on tavallista nuhaa”, johtaja Maarit Pöyhönen kertoo.

Rokottajat juoksevat kilpaa viruksen kanssa. Riskiryhmien rokotukset jatkuvat, isoissa kaupungeissa on seisty satojen metrien jonoissa. Pallopuiston terveitä pikkulapsia aletaan suojata neuvoloissa ensi viikolla.

”Torniolaistytön kuolema herätti”, Pöyhönen sanoo. ”Vanhemmat haluavat rokotteen lapsilleen ja itselleen.”
Kaikki pirkanmaalaiset voitaisiin rokottaa kahdessa viikossa – jos vain olisi ainetta ruiskuihin. Tampereella viikkosatsit on pistetty kolmessa päivässä. Suomi on saanut tähän asti 100 000-200 000 kappaleen eriä viikossa. Marraskuun lopussa tahti on tiivistymässä.

”Meille on luvattu 300 000 annosta viikossa, mutta täysin varmaa se ei ole”, sanoo erikoistutkija Rose-Marie Ölander Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:stä.

Lääkefirma GlaxoSmithKlinesta (GSK) myönnetään, että toimitukset kasvavat, mutta tarkkaa määrää ei vahvisteta.

Aikatauluja siirrettiin

Meksikossa villiintynyt H1N1-virus kehittyi alkukesästä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Maailman terveysjärjestö WHO:ssa laskettiin, että rokote ei ehdi taudin ensimmäiseen aaltoon. Toisin kävi, ainakin Pohjoismaissa.

Lääkejätti GSK:lla oli yksi harvoista hyväksytyistä lintuinfluenssan mallirokotteista. Sen pohjalta yhtiö alkoi kehittää suojaa sikainfluenssaa vastaan, WHO antoi eristetyn viruksen rokotteeseen.

”Ilman mallirokotetta työ olisi kestänyt varmasti yli vuoden, eikä yhtään suomalaista olisi vielä rokotettu”, Ölander sanoo.

Suomi tilasi rokotteita GSK:lta 5,3 miljoonaa kappaletta, yhden annoksen jokaiselle kansalaiselle. Ruotsi ja Norja ostivat kaksi annosta asukkailleen. Nyt näyttää siltä, että yksi rokotuskerta riittää, mutta suurtilausten ansiosta naapurimaissa väestön rokottaminen on edennyt ripeämmin kuin meillä.

Erikoistutkija Tuija Leino THL:stä sanoo, että Suomen vaakakupissa painoi raha.

”Olisi ollut erittäin hankalaa saada siinä tilanteessa 74 miljoonaa euroa kahden annoksen ostamiseksi jokaiselle kansalaiselle.”

Suomen paikka toisen lääkefirman, Solvayn jonossa osoittautui tyhjäksi kortiksi; yhtiön pandemiarokote on yhä työn alla. Myös GSK joutui arvioimaan uudelleen alustavia tuotantoennusteita. Sikainfluenssaviruksen viljely osoittautui hitaammaksi kuin tavallisen kausi-influenssaviruksen.

Vielä heinäkuussa THL:ssä uskottiin, että lokakuun alusta alkaen saapuu miljoona rokoteannosta kuukaudessa.
”Jo elokuussa arvioita vedettiin alaspäin ja aikatauluja siirrettiin”, Ölander kertoo.

Ensimmäinen erä saapui 12. lokakuuta. Tämän viikon alussa annoksia oli jaettu 637 000. Jos vauhti kiihtyy, kaikki halukkaat suomalaiset on rokotettu helmikuun loppuun mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriön päätös koko kansan rokottamisesta on tulossa piakkoin.

”Asetus lähtee siitä, että kaikki rokotetaan. Jos toimitaan toisin, asetusta täytyy muuttaa”, erikoistutkija Leino muistuttaa.

Ruiskuun parissa viikossa

Rokote kulkee mutkikkaan matkan tehtaalta ruiskuun.

Alkumatkaa verhoaa salaperäisyys. GSK:sta kerrotaan vain, että kylmäkuljetus Suomeen ”tapahtuu rekalla”. Tiettävästi auto lähtee yhtiön Belgian-varastolta. Sitä ennen erä on tarkastettu viranomaislaboratoriossa Englannissa, Saksassa, Italiassa tai Belgiassa.

”Vasta laadunvarmistuksen jälkeen meille vahvistetaan, paljonko saamme rokotetta”, erikoistutkija Ölander kertoo.
Tavara ehtii Suomeen 1-2 päivässä. Kolme lääketukkuria jyvittää rokotteen THL:n määräyksestä 140 lääkekeskukseen ja sairaalaan. Niistä se jaetaan kuntien rokotuspisteisiin väestömäärän mukaan.

”Koko logistiikkaketju kestää parisen viikkoa”, Ölander sanoo.

Kunnat vastaavat rokotuksista. Pitkät jonot kielivät, että organisointi ei ole onnistunut. THL:n erikoistutkija Leino neuvoo kutsumaan ihmisiä esimerkiksi sukunimen aakkosjärjestyksessä.

”Ei ole hyvää terveydenhuoltoa seisottaa ihmisiä pakkasessa.”

Koulut ja neuvolat valmistelevat terveiden lasten rokotuksia. THL:n erikoistutkija Leino sanoo, että aikuisväestön massarokotuksia ei kannata todennäköisesti järjestää. Muun muassa jäähalleja on kaavailtu rokotuspisteiksi.

”Kun suuremmatkin erät ovat vain 300 000 annosta viikossa ja ne jaetaan tasaisesti ympäri maata, jäähallirokotuksiin riittäisi vähän annoksia kerralla.”

Terveen väestön rokotukset alkanevat joulukuussa. Silloin kulkutaudin ensimmäisen aalto on laantumassa Suomessa, mutta hukkaan suoja ei mene.

Maailmalla odotetaan jo sikainfluenssan toista aaltoa.

Näin rokotetta on saatu

  • Viikko 42: 168 000 annosta
  • Viikko 43: 106 000 annosta
  • Viikko 44: 163 000 annosta
  • Viikko 45: 200 000 annosta
  • Viikko 46: 157 000 annosta

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.