Seuraava taisto

Talous 7.9.2007 11:10

Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät lähivuosina. Dvd-levylle tarvitaan seuraaja, ja kaksi ehdokasta käy nyt tasaväkistä taistelua.hd dvd

Teksti Kalle Kinnunen
Kuva Markus Pentikäinen
(SK 36/2007)

Tapahtumat ovat kuin tieteiskirjasta.

Kyberpunkiksi kutsuttu scifin laji kuvaa maailmaa, jossa suuryritykset toimivat kuin kansallisvaltiot. Japanilaiset elektroniikkavalmistajat ovat supervaltoja, joille kuluttajat ovat antaneet mahtiaseman, jota ne käyttävät siekailematta hyväkseen.

Laitevalmistajat ovat jo todellisuudessakin ottaneet rajusti yhteen.

Historian toistaiseksi kovin kamppailu käytiin 25 vuotta sitten. Videonauhurien yleistyessä japanilaiset yhtiöt mittelivät siitä, ottavatko kuluttajat omakseen vhs:n vai hitusen parempilaatuisen, jo pitkään markkinajohtajana olleen Betamaxin.

JVC:n kehittämä vhs-systeemi voitti. Sonyn Betamax hävisi, ja Betamax käytännössä katosi parissa vuodessa. Sony teki nykyrahassa laskettuna miljarditappiot, ja kuluttajien nurkkiin jäi valtava määrä hyödyttömiä Betamax-nauhureita. Pian niihin ei saanut edes tyhjiä kasetteja.

Ihmisuhreilta formaattisodassa toki vältyttiin, mutta elektroniikkaromua syntyi satoja miljoonia kiloja.

Teräväpiirtoa jo nyt

Betamaxin hautajaisten jälkeen vhs porskutti toistakymmentä vuotta, kunnes sai seuraajakseen digitaalisen levyn, dvd:n. Kun teräväpiirtotekniikka yleistyy lähivuosina televisioiden standardiksi, tarvitaan jälleen parempilaatuinen seuraaja
dvd:lle.

Ja taas japanilaiset laitevalmistajat kamppailevat kuluttajien kukkaroista. Ehdokkaita on jälleen kaksi, ne ovat kuvanlaadultaan kutakuinkin samantasoisia, ne ovat ulkoisesti dvd-levyn näköisiä ja niitä saa jo Suomestakin. Sonyn kehittämän teräväpiirtolevyn nimi on Blu-ray, Toshiban hd dvd.

Uusissa televisioissa on jo yleensä teräväpiirto- eli hd-valmius. Monet käyttäjät haluavat saada laitteestaan mahdollisimman paljon irti, ja siksi teräväpiirtokuvaa tarjoavat Blu-ray- ja hd dvd -soittimet houkuttelevat.

Televisiolähetyksenä hd-kuvaa saa toistaiseksi vain Canal Digitalin satelliittikanavilta ja muutamalta maksulliselta kanavalta Welhon kaapeliverkossa.

Teräväpiirtokuvan ja nykyisten televisiolähetysten tai dvd-kuvan terävyysero on huikea. ”Se on kuin katsoisi ikkunasta ulos”, kuvaili elokuvaohjaaja Ridley ScottKingdom of Heaven -elokuvansa kuvanlaatua Blu-ray-levyllä.

Kilpailutilanne hidastaa uuden tekniikan yleistymistä. Kukaan ei osaa sanoa, kumpi formaatti voittaa. Kuluttajat eivät uskalla valita. Olisi ikävää ostaa tyyris laite ja läjä elokuvia, jos tekniikka jää parissa vuodessa vanhanaikaiseksi.

Blu-ray.com
HDDVD.org

Filmifriikki
Blu-ray-elokuvat
HD-DVD-elokuvat

Aiheesta lisää
HDTV (Wikipedia)
HD DVD (Wikipedia)
Blu-ray (Wikipedia)