SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly: EK ei ole täsmentänyt kantaansa palkankorotuksiin

Akava
Teksti
Kustaa Hulkko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava päättivät tiivistää yhteistyötään tulevien palkkaneuvotteluiden alla. Onko työnantajan offensiivi niin kova, puheenjohtaja Lauri Lyly?

“Taloustilanne on poikkeuksellisen vaikea. Siksi on parempi etsiä ratkaisuja yhdessä. Lisäksi työnantaja ja muut tahot tekevät jatkuvasti erilaisia esityksiä palkansaajille. Niihin vastataan parhaiten yhteistoimin.”

Tapasitte EK:n puheenjohtajan Ilpo Kokkilan 17. joulukuuta. Mitä hän kertoi työnantajien neuvottelutavoitteista?

“Varmaan iso linja on se, että ei haluta kustannuksia yhtään lisää. Mieluiten työnantajat tahtovat alentaa kustannuksia.”

Suomen Kuvalehden haastattelussa Kokkila kertoo linjakseen (sivu 20): “Ei palkankorotuksia.” Torjuuko EK reaaliset vai myös nimelliset palkankorotukset?

“Sitä en pysty sanomaan. Varsinaista neuvottelukosketusta ei ole ollut, eikä numerotason keskusteluja.”

Viennin hintakilpailukyky on heikentynyt selvästi vuodesta 2007 lähtien verrattuna Saksaan, jos mittari on yksikkötyökustannukset. Eikö siis ole syytä reagoida?

“Kilpailukyvyssä on monta osatekijää, ja on monia vertailuja, joissa Suomi pitää hyvin pintansa. Kilpailykyvyssä ei ole tapahtunut dramaattista muutosta verrattuna Saksaan. Kun katsoo vähän pidempää jaksoa, on menty pääosin samaa polkua.”

“Iso kuva on se, että Suomen viennin kehitys on kiinni kasvusta, markkinoiden kysynnästä. Koko maailma on nyt huonossa hapessa, ja leikkaukset heijastuvat vientiin. Myös paperin kulutuksen vähentyminen ja Nokia-klusterin muutos selittävät viennin tilannetta.”

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen arvioi, että vaihtosuhteen heikkeneminen – vientihintojen lasku suhteessa tuontihintoihin – vie palkanmaksuvaraa ja että palkkaratkaisut pitää mitoittaa avoimen sektorin eli vientialojen kilpailukyvyn mukaan. Mitä mieltä olette?

“Suomi on pieni avoin kansantalous. Jos puhutaan keskitetyistä palkkaratkaisuista, yleensä avoin sektori on määrittänyt niiden pohjan. Pitää kuitenkin katsoa myös kotimarkkinoiden tarpeita ja ostovoimaa – kuten on tehtykin.”

EK antoi potkut syksyn 2011 raamiratkaisun tekijöille. Miltä tuntuu, että työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ja lainsäädäntöjohtaja Hannu Rautiainen ovat EK:n keskeiset neuvottelijat?

“Neuvottelukumppani tekee organisaationsa sellaiseksi kuin haluaa. Tunnen Laatusen ja Rautiaisen, olen neuvotellut kummankin kanssa monta sopimusta. Molempien neuvotteluosaaminen on vahvaa.”