Saab: Uudelleenjärjestelyjen lasku noin miljardi dollaria

Talous 6.4.2009 21:18

Velkojien komitea selvittää Saabin uudelleenjärjestelyjä. Yhtiö laskee saavuttavansa kannattavuusrajan tuottamalla 130000 autoa vuodessa. Sen tavoitteena on positiivinen kassavirta jo vuonna 2011. Samana vuonna Saab laskee tuottavansa 150000 autoa.

Ruotsalainen autonvalmistaja Saab sai maanantaina lisäaikaa pesänsä pelastamiseksi. Saab tapasi maanantaina velkojansa Vänersborgin käräjäoikeudessa, jossa arvioitiin yhtiön suunnitelmia uudelleenjärjestelyistä.

Yksikään velkoja ei vaatinut yhtiön ajamista konkurssiin, ja käräjäoikeus vahvisti, että velkasaneeraus saa jatkua. Takarajaksi asetettiin toukokuun 20. päivä.

Vänersborgin käräjäoikeus asetti myös velkojien komitean selvittämään yhtiön uudelleenjärjestelyjä. Komiteaan tulee muun muassa Ruotsin valtion lisäksi nykyinen omistaja General Motors.

Saabille ilmaantunut ostajaehdokkaita

Saabin uudelleenjärjestelystä vastannut asianajaja Guy Lofalk paljasti jo maanantaina aamulla, että yhtiön ostamisesta on kiinnostunut parikymmentä eri tahoa. Lofalk ei kerro vielä nimiä, mutta sanoo myyntiä järjestelevän Deutsche Bankin pitäneen ehdokkaita vakavasti otettavina.

Velkojille esitettyjen uudelleenjärjestelyjen laskuksi on arvioitu noin miljardi dollaria. Tätä varten Saab on hakemassa Euroopan investointipankilta 600 miljoonan dollarin lainaa, ”sen jälkeen kun neuvottelut hallituksen kanssa valtiollisista takuista on saatu päätökseen”.

Lainan lisäksi 400 miljoonaa dollaria lasketaan tulevan GM:lta muun muassa velkajärjestelyjen kautta.

”Ratkaisevaksi nousee omistajakysymys, jotta saamme valtiolliset takuut lainaa varten”, Lofalk toteaa.

Mikäli uudelleenjärjestely menee toiveiden mukaisesti, Saab laskee saavansa rahoitettua toimintaansa siihen saakka kun oma kassavirta on kunnossa.

Saabin alihankkijat suhtautuvat positiivisesti yhtiön esitykseen uudelleenjärjestelyistä.

”Tänään näkemäni perusteella kyseessä on toiminnallisesti ja taloudellisesti erittäin positiivinen suunnitelma. Uuden omistajan johdolla se voidaan viedä eteenpäin ja saadaan mahdollisuus luoda kannattava Saab ja kannattava alihankkijaverkko,” alihankkijoihin kuuluvan IAC Sverigen toimitusjohtaja Marcus Nyman sanoi.

”Olemme tämän uudelleenjärjestelyn takana sataprosenttisesti.”

Teksti ja lähde STT ja TT