Ruukki Group haluaa jatkaa Kemijärvellä

Talous 20.12.2007 15:14

Ruukki Group esittää Stora Ensolle neuvotteluja Kemijärven sellutehtaan ostamisesta.

Teksti Petri Pöntinen

Metsäyhtiö Stora Enso kertoi lokakuun lopussa lopettavansa Kemijärven sellutehtaan. Yhtiö perusteli päätöstään sillä, että se aikoo kuljettaa pohjoisen puuta muille tehtailleen.

Stora Enso ei ole laittanut tehdasta myyntiin. Tänään Ruukki Group on jättänyt Stora Ensolle kirjallisen neuvotteluesityksen Kemijärven sellutehtaan ostamisesta. Tarjouksen hintaa ei kerrota, mutta tiettävästi ostorahat ovat valmiina Ruukki Groupin kassassa.

”Olemme halunneet tuoda heidän harkittavakseen vaihtoehdon, jonka avulla vaikeaan haasteeseen on löydettävissä ratkaisu”, toimitusjohtaja Matti Vikkula totesi yhtiö tiedotteessa.

Vikkula kertoo tämän viikon Suomen Kuvalehdessä, että Ruukki Groupin sahoilta Tervolasta ja Kuusamosta kuljetaan sahahaketta Kemijärven tehtaalle. ”Näin toiminnallinen yhteys on jo olemassa.”

Metsätutkimuslaitoksen mukaan Lapin hakkuita voidaan lisätä kahdella miljoonalla kuutiolla. Venäjän metsäteollisuuteen investoiva Ruukki Group selvittää myös, onko Kemijärven tehtaalla mahdollista lisätä tuontipuun käyttöä. Yhtiö toivoo, että Venäjän-investoinnilla olisi merkitystä puutullikiistan ratkaisussa.

”Jos kotimaassa hakkuita on nostettavissa kestävästi ja tuontipuuta on hyödynnettävissä, onhan se tutkittava, varteenotettava vaihtoehto”, Vikkula kuvaa yhtiön kiinnostusta Lapin sellutehtaaseen.

Sellutehdasta puolustava kansalaisliike ei hyväksy kannattavan tehtaan lakkautusta. Kemijärven saarnamieheksi on noussut näyttelijä Kari Väänänen, joka muuttaa ensi maaliskuussa takaisin lapsuuden kultamaahan.

Lue henkilökuva Kari Väänäsestä SK:sta 51-52/2007.