Ruotsi päihittää Suomen kirkkaasti talousmaaottelun kaikissa lajeissa

Suomalaiset suhtautuvat tulevaisuuteen pessimistisemmin kuin pohjoismaiset naapurit.
Teppo Tiilikainen
Talous 15.1.2017 15:13
Suomen taloudesta kuuluu myönteisiä viestejä. Pitkä taantuma on selätetty, vaikka kasvu on edelleen heikkoa. Tuore elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) uskoo kuitenkin, että kasvu kiihtyy korkeammaksi kuin valtiovarainministeriön ennakoima 0,9 prosenttia. Niin uskovat monet muutkin, ja siihen on m...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Taas voimme kiittää euroa. Ei ole mahdollista että samalla valuutalla toimii aivan erilaisessa talouskunnossa olevat valtiot. Liittovaltio on taas mahdottomuus kuten yhteisvastuun lisääminenkin. Euroero tai sen lopettaminen ovat ainoat vaihtoehdot. Saksa ei ala jakamaan varallisuuttaan mutta pysyy heille edullisessa eurossa niin kauan kun se on heille kannattava. Muuten koska Saksa on viimeksi moittinut Kiinan valuuttakeinottelusta. Aivan. Vuonna 2008. Sen jälkeen ovat olleet asiasta hiljaa.

Euro on todellakin tässä se suurin ero. Euron alkuaikoina EKP piti korkoja alhaalla Saksan talouskasvun pönkittämiseksi, siihen aikaan muilla meni taloudessa lujaa. Tämä taas johti siihen, että omaisuuserien arvostus nousi hyvin korkealle, ja tämä muodostaa suuren perusongelman. Investoinneista liian suuri osuus kohdistuu kiinteään omaisuuteen eikä tuotantoon. Liian kalliit asunnot estävät tehokkaasti työvoiman liikkuvuutta. Nyt Saksassa menee lujaa ja muualla ei, sama omaisuuserien arvostuksen muuttuminen nähtäneen myös Saksassa.

Miten tällainen voidaan edes purkaa turvallisesti ilman romahdusta? Ei varmaan mitenkään. Vielä pääsisi pois rytinän alta ottamalla käyttöön Suomessa rinnakkaisvaluutan markan ja siirtymällä siihen jonkin siirtymäajan kuluessa. Ensin vaikka julkinen sektori alkaisi maksamaan palkkoja virkamiehilleen markkoina, ja tämä porukka siirtyisi myös tilivaluutan osalta markkoihin, lainatkin voitaisiin konvertoida markkamääräiseksi jossakin kohdassa, kun euron ja markan vaihtosuhde olisi olemassa. Yksityinen sektori voisi roikottaa toiminnassaan euroja niin kauan kuin haluaa, veikkaisin, että halua siirtyä kelluvaan valuuttaan joka hoitaa talousshokkeja automaattisesti löytyy. Juurin tuon ansiosta Ruotsin vientisektori selvisi 2008 romahduksesta kuivin jaloin. Ei Stora sattumalta lakkauttanut tehtaita Suomessa mutta ei Ruotsissa.

Usein kuulee väitteen, että kruunu on seurannut aika tarkkaan euron muutoksia. Tässä vain unohdetaan, että silloin kun joustoa tarvittiin eli 2008, kruunu heikkeni hyvin voimakkaasti pelastaen Ruotsin teollisuuden.

Euro on ideologinen valuutta, eikä se siksi voi koskaan toimiakaan.

Euro on äärimmäisen helppo selitys kaikkiin itse aiheutettuihin talodellisiin ongelmiin.

Aika helpolla meinaat Kari tästä keskustelusta selvitä. Euromiesten normaalisuoritus.

Valuutta on vain väline ja se toimii vain jos valuutta-alue on tarpeeksi homogeeninen eli elää suurinpiirtein samaa suhdannetta plus sen sisällä pitää olla tulojen tasausjärjestelmä. Kumpaakaan euroalueella ei ole eikä tule. Mitä kauemmin tekohengitetään toimimatonta järjestelmää sitä komeammin se päättyy.