Riittääkö eläke?

Talous 29.4.2008 09:11

Postiluukusta tipahtava työeläkeote voi tuottaa pettymyksen.eläke

Teksti Teppo Tiilikainen

Yksityisen sektorin työntekijät saavat lähiaikoina postissa työeläkeotteen, josta käy ilmi tähän mennessä karttunut eläke. Otteiden postitus alkoi viime viikolla ja se jatkuu marraskuun loppuun. Tulevaisuudessa ne lähetetään kerran vuodessa.

Työeläkeotteisiin on kirjattu tähän mennessä karttuneet ansiot ja eläkkeet. Yli 50-vuotiaat saavat samalla arvion tulevasta eläkkeestään. Tiedot saattavat aiheuttaa hämmennystä, sillä niistä puuttuvat valtion ja kuntien palveluksessa sekä ulkomailla tehdyt työt. Otteissa ei ole myöskään työnantajien kustantamia lisäeläkkeitä eikä vapaaehtoisia eläkevakuutuksia.

Eläketurvaa voi parantaa

Arvio tulevan eläkkeen suuruudesta tuottaa monille katkeran pettymyksen. Työeläkkeen keskimääräinen taso on 60 prosenttia bruttopalkasta, mutta se jää huomattavasti pienemmäksi, jos pätkätöitä on paljon tai työura on muuten lyhyt.

Vakuutusyhtiöt uskovat, että vapaaehtoisten eläkevakuutusten kauppa käy loppuvuodesta kuumana, kun ihmiset ymmärtävät, kuinka pieniksi eläketulot lopulta jäävät. Yhtiöt tarjoavat innokkaasti myös työnantajille räätälöityjä vapaaehtoisia lisäeläkkeitä, joilla voi palkita avainhenkilöitä.

Vapaaehtoinen eläkesäästäminen on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Finanssialan keskusliiton mukaan vakuutuksia on otettu jo noin 700 000. Luvussa on jonkin verran päällekkäisyyttä, koska se sisältää sekä yksityiset että yritysten vakuutukset.

Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Esa Swanljung arvostelee vakuutusyhtiöitä epärehellisestä markkinoinnista. Hänen mielestään ne antavat liian vaatimattoman kuvan lakisääteisestä eläketurvasta.

Eläkevakuutukset menevät kaupaksi verovähennyksen ansiosta, vaikka ne ovat jäykkiä ja kalliita. Ne sitouttavat ihmiset loppuelämäkseen yhteen säästämismuotoon, ja kulut syövät suuren osan säästöistä.

Ennen vakuutuksen ottamista on hyvä muistaa, että verotuki laajenee lähivuosina hyvin todennäköisesti myös muuhun eläkesäästämiseen. Kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk) mukaan hallitus haluaa kannustaa säästämistä ja lisätä kilpailua.

Uutta lakia ryhdytään valmistelemaan muutaman vuoden takaisen siva-työryhmän esitysten pohjalta. Työryhmä ehdotti tuolloin, että osake- ja rahastosäästäminen sekä pankkitalletukset nostettaisiin verotuksessa tasavertaiseen asemaan eläkevakuutusten kanssa.

Kuluttajille on tarkoitus antaa kilpailun nimissä myös mahdollisuus siirtää säästönsä yhtiöstä toiseen. Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että esitys on tulossa eduskuntaan ensi vuonna.

Aiheesta lisää
Työeläke.fi

Piirros Janne Tervamäki