Prescott: USA:n taantuma jää lyhyeksi

Talous 25.6.2008 07:26

Nobelisti Ed Prescott arvioi, että Yhdysvaltain talous on perustaltaan terve. Huono talouspolitiikka voi kuitenkin sotkea asiat.
ed prescott

Teksti Kustaa Hulkko

Ed Prescott on vaikuttava hahmo.

Ei siksi, että hän olisi mikään sosiaalinen hurmuri tai kaunopuheinen kielenkäyttäjä. Päinvastoin, hän on ujo tyyppi, joka puhuu hiukan epäselvästi, töksähtelevin lausein. Seurassa hän vaikenee pitkiksi ajoiksi.

Miehen teho perustuu sisältöön. Hän puhuu asiaa, painavia, väliin ironisia ydinvirkkeitä. Ja kun hän pääsee vauhtiin, vähitellen tapahtuu muodonmuutos: ujous muuttuu itsevarmuudeksi.

Prescott tuntee arvonsa. Muutkin häntä arvostavat, mistä on todisteena taloustieteen Nobel-palkinto vuodelta 2004.
Nobelisti vieraili kesäkuussa luennoimassa Helsingissä ja Jyväskylässä.

Ideologiaa ja tiedettä

Prescottilla on esimerkiksi tällaisia ajatuksia taloudesta ja talouspolitiikasta.

* Valtion pitää puuttua talouteen mahdollisimman vähän.

* Kaikki kilpailu on hyvästä, myös verokilpailu.

* Tulotaso on korkein niissä maissa, jotka ovat avanneet rajansa kansainväliselle kilpailulle.

* Järkevä taloudenpitäjä varautuu tulevaisuuteen investointien kautta. Siksi pitää verottaa mieluummin kulutusta kuin pääomatuloja.

Näiden näkemysten perusteella Prescott on helppo luokitella oikeistolaiseksi, ja kieltämättä hän onkin paljolti samoilla linjoilla kuin Yhdysvaltain republikaanit, presidentti George W. Bushin puolue.

Hän pystyy toki perustelemaan ajatuksensa myös tieteellisesti, monimutkaisin matemaattisin kaavoin. Niiltä tämän jutun lukija kuitenkin säästetään.

Mitä vaalien jälkeen?

Prescott luottaa Yhdysvaltain talouden suorituskykyyn. Hänen mielestään maa on kolmen prosentin kasvu-uralla. Kolmesta prosentista kaksi tulee tuottavuuden noususta ja kolmas väestönkasvusta.

”Uskon, että ei tule suurta taantumaa, ellei tehdä huonoa politiikkaa.Talouspoliittisesti tilanteessa on kuitenkin monia riskejä: Yhdysvallat elää vaalivuotta, polttoaineiden hinnat nousevat ja maa on ajautunut taantumaan.”

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat ovat talouspoliittisesti aivan eri linjoilla – ainakin vaalipuheissaan.

Demokraattien Barack Obama kiristäisi suurituloisten verotusta. Samoin hän tekisi pääomatulojen ja yritysten verotukselle.

Obama on väläyttänyt, että Yhdyvallat voisi jopa vetäytyä Naftasta, Meksikon ja Kanadan kanssa solmitusta vapaakauppasopimuksesta.

Prescott ei usko, että Obaman globalisaatiokriittinen linja välttämättä pitää, jos mies valitaan presidentiksi.

Syynä ovat vanhat kaverit, old guys, kuten Prescott sanoo. Hän tarkoittaa demokraattisen puolueen vallanpitäjiä, jotka ovat lähellä talouselämän intressejä.

Republikaanien John McCain puolestaan jatkaisi edeltäjänsä tekemiä tilapäisiä verohelpotuksia. Bushin päätösten ansiosta useimmat amerikkalaiset maksavat nyt osingoista ja myyntivoitoista 15 prosentin veron.

Lisäksi McCain alentaisi yritysverotusta.

McCain ei kuitenkaan ole Prescottin suosikki, vaan pikemminkin pienempi paha.

”Hän kuului Keatingin viisikkoon”, Prescott huomauttaa ohimennen.

Charles H. Keating oli amerikkalainen säästöpankkijohtaja, jonka pankki aiheutti veronmaksajille miljardien dollarien tappiot tappiollisilla kiinteistöspekulaatioillaan.

Viisi senaattoria – mukana McCain – yritti vuonna 1989 estää viranomaisten puuttumista Keatingin pankin toimiin. Samat senaattorit olivat myös saaneet vaalirahoitusta Keatingilta. Senaatin eettinen komitea nuhteli myöhemmin McCainia sopimattomasta toiminnasta.

Luelisää SK:sta 25-26/2008 (ilm. 19.6.2008)

Edward C. Prescott (Wikipedia)