Pörssiyhtiö Loudspringin Afrikka-firmassa lisää outouksia: Esittelee muokattua kuvapankkikuvaa tuotteenaan

Nocartin hallituksen puheenjohtaja sanoo, ettei tiedä yhtiön hankkeista.
Talous 4.9.2018 12:34
Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen yrityksen tiloissa 28. elokuuta.
Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen yrityksen tiloissa 28. elokuuta.

Veronmaksajien tukeman ja useiden ministerien vienninedistämisapua saaneen Nocart-yhtiön satojen miljoonien eurojen hankkeista paljastuu lisää outoja seikkoja. 

Suomen Kuvalehti kertoi 31. elokuuta epäselvyyksistä, jotka koskevat pörssiyhtiö Loudspringin salkkuyhtiön Nocartin toimia Afrikassa.

Nocart kertoo myyvänsä Afrikkaan tuotteita, joiden avulla voidaan tuottaa uusiutuvaa energiaa esimerkiksi auringosta tai lehmänlannasta. Nocart esittelee tuotteitaan verkkosivuillaan. Joukossa on kuva koneesta, jonka kyljessä on Nocartin logo.

Tarkempi tutkiminen paljastaa, että kuva on muokattu versio kansainvälisen kuvatoimisto Getty Imagesin vanhasta kuvasta.

Alkuperäinen kuva on otettu vuonna 2007. Nocart perustettiin vuonna 2010.

Kuvan voi edelleen ostaa noin sadalla eurolla Getty Imagesin verkkosivuilta. Selitteenä otoksen yhteydessä lukee ”teollinen turbiini-generaattori” [industrial turbine generator set].

Nocartin käyttöön kuvaa on muokattu muun muassa vaihtamalla väritystä. Alkuperäisen valokuvan koneen siniset osat on muutettu samaan keltaisen sävyyn, jota Nocart käyttää markkinoinnissaan.

Lisäksi kuvan sävyä on tummennettu ja reunoja sumennettu. Alkuperäisessä kuvassa olleet varoitusmerkit on poistettu ja koneen kylkeen on lisätty Nocartin oma logo mustalla pohjalla.

Suomen Kuvalehti tiedusteli 1. syyskuuta yrityksestä, miksi Nocart esittelee konetta omana tuotteenaan. Toimitusjohtaja Vesa Korhonen ei ole toistaiseksi vastannut kyselyyn.

Nocartin kuva

Alkuperäinen Getty Imagesin kuva

Nocartia omistavan Loudspringin osakkeella voi käydä kauppaa Helsingin pörssin First North -markkinapaikalla. Se on vaihtoehtoinen kauppapaikka, jonne listautumisen ehdot ovat pörssin päälistaa kevyemmät.

Nocart on ollut Loudspringin keskeisin omistus. Se on salkkuyhtiöistä ainoa, joka on tehnyt ainakin tilinpäätösten mukaan voittoa. Liikevaihtoa Nocartilla kerrotaan olleen vuonna 2017 noin 30 miljoonaa euroa.

Into sijoittajien kaupankäyntiin on vaihdellut sen mukaan, mitä Loudspring on yhtiöstä tiedottanut.

Kun Loudspring tiedotti peräti 200 miljoonan dollarin Sambian-hankkeesta tammikuussa 2017, sijoittajat ryntäsivät ostamaan osakkeita. Pörssikurssi lähes tuplaantui parissa viikossa.

Loudspring on kertonut sijoittajille niukasti Nocartin hankkeiden viivästyksistä, epävarmuudesta, maksuhäiriöistä ja eläkeyhtiö Varman elokuussa jättämästä ja sittemmin rauenneesta konkurssihakemuksesta.

 

Suurimmat avoimet kysymykset liittyvät jättimäiseen hankkeeseen Sambiassa. Se on viivästynyt reilusti.

Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen ei pystynyt selittämään haastattelussa Suomen Kuvalehdelle esimerkiksi sitä, mikä on Mo Strander -niminen taho ja miksi se hakee rahoitustarjouksia voimalasta, jonka on jo kerrottu tulevan Nocartin toimitettavaksi.

Korhonen totesi lisäksi, että hän ei itse olisi edes tiedottanut koko Sambian-hankkeesta. Pörssiyhtiö Loudspring kuitenkin tiedotti hankkeesta.

Pörssilistatun yhtiön tulee noudattaa tarkkoja sääntöjä tiedottamisessaan. Omassa linjauksessaan Loudspring ilmoittaa noudattavansa ”jatkuvan tiedottamisen vastuuta”.

”Se viittaa sisäpiiritiedon ilmaisemisen jatkuvuuteen tarpeen mukaan sellaisissa asioissa, jotka liikkeeseenlaskijan omassa arvioinnissa todennäköisesti vaikuttavat olennaisesti yhtiön osakkeen arvoon”, Loudspring kertoo verkkosivuillaan.

Loudspring on todennut, että yhtiö on Nocartin antamien tietojen varassa. Toimitusjohtaja Lassi Noposen mukaan Nocartin tiedottamisesta päättää Nocartin johto.

”Osakkeenomistajana Loudspringillä ei ole muuta tietoa salkkuyhtiöiden asioista, kuin näiden Loudspringille toimittamat tiedot”, Noponen kirjoitti SK:lle.

Loudspringin toimitusjohtaja Lassi Noponen istuu itse Nocartin hallituksessa. Hänellä pitäisi asemansa puolesta olla kattavat tiedot yrityksestä. Osakeyhtiön hallituksen tehtävänä on valvoa yhtiön johtoa ja huolehtia toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä.

Hallituksen jäsenet vastaavat myös muun muassa siitä, että yhtiön kirjanpito on järjestetty asianmukaisesti.

 

Kaupparekisteritietojen mukaan Nocartin hallituksen puheenjohtaja on pitkän linjan lahtelaisyrittäjä Tapani Flaaming. Hänellä on myös pieni omistusosuus Nocartista.

Flaaming toteaa, ettei tiedä Nocartin hankkeista ja pyytää olemaan yhteydessä toimitusjohtaja Korhoseen.

”En mä ole niissä sillä tavalla ollut mukana. Jos olisin edes työntekijä, tietäisin varmasti paljon enemmän”, Flaaming sanoo.

Flaaming kertoo myös jättäneensä Nocartin hallituksen puheenjohtajan tehtävät yhtiökokouksessa elokuun lopussa.

SK tiedusteli Korhoselta ja Loudspringin Lassi Noposelta hallituksen nykyistä kokoonpanoa, mutta vastausta ei ole toistaiseksi saatu. Nocart ei myöskään ole luovuttanut toimitukselle ajantasaista ja täydellistä osakasluetteloaan, joka lain mukaan on annettava nähtäväksi pyytäjälle.

 

Loudspringin kurssi on pudonnut kolmisenkymmentä prosenttia sen jälkeen, kun SK julkaisi juttunsa ja Loudspring tiedotti osavuosikatsauksestaan perjantaina 1. syyskuuta.

Loudspring on kertonut Nocartin neuvottelevan parhaillaan lisärahoituksesta.

Pörssiyhtiön suurin omistaja on toimitusjohtaja Lassi Noponen sijoitusyhtiönsä kautta. Hän omistaa yrityksestä 5,8 prosenttia.

Toinen perustajajäsen Tarja Teppo omistaa Loudspringistä 4,8 prosenttia ja sijoitusyhtiö Holdix 4,65 prosenttia. Perustajan ja talousjohtaja Timo Linnainmaan osuus Loudspringistä on 4,12 prosenttia.

Tiedot perustuvat yhtiön elokuun 2018 lopussa julkaisemiin suurimpien osakkaiden tietoihin.

Myös Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen omistaa Loudspringiä. Heinäkuun 2018 lopussa hänellä oli Loudspringin osakkeita 92 307 kappaletta. Potin arvo päivän kurssilla on reilut 60 000 euroa.