Pohjoismaat sopivat Caymansaarten kanssa veronkierron estämisestä

Talous 29.3.2009 11:17

Veroparatiiseiksi luokitellut maat ovat avaamassa salaisuuksiaan kovien paineiden alla. Taustalla on niiden tarve puhdistaa mainettaan. Monet myös pelkäävät merkittäviä sanktioita.

Esimerkiksi Caymansaaret ja Pohjoismaiden ministerineuvoston jäsenmaat sopivat allekirjoittavansa huhtikuun alussa sopimuksen verotietojen vaihdosta. Samanlaiset sopimukset on aiemmin tehty Jerseyn, Guernseyn ja Mansaaren kanssa.

Sopimukset eivät tarkoita sitä, että veroparatiisimailla olisi automaattinen velvollisuus luovuttaa tietoja. Materiaalia pyytävän maan viranomaisilla on oltava tiedossaan jokin tietty yksittäinen kohde, josta he haluavat tietoa. Tapauksen on oltava rajattu, ja viranomaisen on pystyttävä osoittamaan, että rahansiirrot ovat tapahtuneet.

Eräät pohjoismaiset virkamiehet ovat arvostelleet sitä, että pyyntöjen on kuljettava veroparatiisin oikeusjärjestelmän läpi ennen kuin tietoja luovutetaan. Sopimusten suurin merkitys saattaakin liittyä niiden symboliseen arvoon ja yksittäisiin tapauksiin. Esimerkiksi Yhdysvaltain ja Jerseyn välistä sopimusta on käytetty vain neljä kertaa.

Veroparatiiseihin liittyviä ongelmia ei pystytä sopimuksilla poistamaan.

Myös Suomi toimii ”veroparatiisina”

Vaikka veroparatiisivaltioita ei ole pystytty ahdistamaan nurkkaan, niiden asema on käymässä tukalaksi. Kansainvälinen rahanpesua torjuva järjestö FATF on uhannut sanktioilla sellaisia valtioita, joiden pankit ovat kytköksissä rahanpesuun. Yhdysvallat sai äskettäin tietoja sveitsiläiseltä pankilta uhattuaan laittaa saartoon sen haarakonttoreita.

Pohjoismaiset viranomaiset uskovat, että halutessaan myös OECD-maat ja EU saisivat suoralla painostuksella tuloksia aikaan.

Pohjoismaiden ja Caymansaarten kaltaisilla sopimuksilla ei saada vilkasliikkeisimpiä talousrikollisia kiinni. Kansainvälinen sijoitustoiminta ja ulkomaisten sijoituspalveluyhtiöiden kanssa internetissä tehdyt kaupat ovat helpottaneet muun muassa veroja pimittävien rikollisten asemaa.

Suomi toimii itsekin eräänlaisena veroparatiisina, kun se tarjoaa sekä koti- että ulkomaisille veronkiertäjille ja muille rikollisille mahdollisuuden omistaa anonyymisti osakkeita hallintarekisterissä.

Jokin aika sitten Suomessa myös toimi veroparatiisiyhtiöitä myynyt yritys. Kun verottaja kiinnostui yhtiöstä, se muutti toimintatapaansa siten, että se ainoastaan välittää ostotarjouksia ulkomailla sijaitsevaan pääkonttoriinsa. Siitä taas ei ole saatavilla mitään tietoja.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.