Peliä pilvellä

Kannabisyhtiöt ovat saaneet sijoittajat näkemään harhoja.

raha 05.10.2018 06:00
Karo Hämäläinen

© JANNE TERVAMÄKI

Kanadalainen kannabisyhtiö Tilray listautui heinäkuussa Nasdaq-pörssiin. Listautumisannissa sen osake maksoi 17 Yhdysvaltain dollaria. Ensimmäisenä pörssipäivänä kurssi nousi reiluun 22 dollariin, mutta sitten iski taifuuni: osake paukahti syyskuun puolivälissä 300 taalan tasolle, yli 17-kertaiseksi listautumishintaan verrattuna.

Nopeaa nousua seurasi nopea lasku. Kolmessa päivässä osakekurssi vajosi takaisin sataan dollariin.

Tilray on yksi kuluvan vuoden hypeyhtiöistä. Sen pörssikurssi heittelee hurlumheitä, sillä perinteisillä tunnusluvuilla ja yhtiön tasekirjalla arvostusta on vaikea perustella.

Vuoden alkupuoliskolla Tilray teki 17,6 miljoonan dollarin liikevaihdolla 18,0 miljoonan taalan tappion.

Reilun yhdeksän miljardin euron markkina-arvolla se noteerataan kuitenkin arvokkaammaksi kuin Finnair, Fiskars, Kemira, Outokumpu, Sanoma ja YIT yhteensä.

 

Tilray on vain yksi lukuisista kannabisyhtiöistä, joita on popsahdellut maailman pörsseihin samaan tapaan kuin .com-yhtiöitä pari vuosikymmentä sitten.

Silloin maailmaa muutti internetin käytön monipuolistuminen, nyt pohjalla on kannabiksen lääkekäytön oletettu laajeneminen.

Huuma on omiaan lietsomaan lisää huumaa. Kun kannabisyhtiöistä on tullut kurssiraketteja, niitä on tullut lisää sijoittajien ulottuville. Parhaillaan Tanskassa vaihtoehtoiselle Spotlight Stock Market -kauppapaikalle pyrkii piskuinen lääkekannabisyhtiö Stenocare.

Samalla yhä useammat sijoittajat ovat innostuneet hamppuosakkeista puhtaasti spekulatiivisessa mielessä. Tällöin ei osteta yhtiötä vaan arpalappua, jolla hamutaan nopeita ja kovia kurssinousuja. Osakkeen hinta kun saattaa heilahtaa helposti kymmenen prosenttia päivässä.

 

Suomalaisetkin sijoittajat ovat hurahtaneet kannabisbuumiin.

Yksityishenkilöiden suosima Nordnet-pankki kertoo, että suomalaisasiakkaiden kolme eniten vaihdettua ulkomaalaisosaketta elokuussa olivat Aurora Cannabis, Canopy Growth ja Aphria – kaikki kannabisyhtiöitä. Joka viides ulkomaisilla osakkeilla kauppaa käynyt osti tai myi kannabisosakkeita.

Osakkeiden suuri vaihtomäärä kertoo siitä, että niitä ostetaan ja myydään kiivaaseen tahtiin sen sijaan että yhtiötä omistettaisiin pitkäjänteisesti.

Myös sijoituspalveluyritykset ovat haistaneet marihuanan tuoksun.

Suomessa juuri Nordnet on aktiivisesti mainostanut kannabisyhtiöiden kovia kurssinousuja ja houkutellut asiakkaitaan sijoittamaan niiden osakkeisiin.

 

Finanssitoimiala on nikkaroinut hasiksesta haaveileville myös rahastoja.

Marihuana-indeksin mukaisesti sijoittava Horizons-rahastoyhtiön pörssilistattu Marijuana Life Science -rahasto on kerännyt jo yli miljardin dollarin pääomat.

Rajattuun yritysjoukkoon sijoittavan rahaston salkunhoitajan on pakko ostaa pienten ja tappiollisten yhtiöiden osakkeita, vaikka pitäisi niiden arvostusta järjettömänä. Horizonsin rahastossa ei edes ole aktiivisia sijoituspäätöksiä tekevää salkunhoitajaa, vaan se ostaa uudella sisään tulevalla rahalla osakkeita siinä suhteessa kuin ne ovat indeksissä.

Sokkona syydetty raha on omiaan nostamaan yhtiöiden markkina-arvoja.

Sisältö