Pasi Malmi ei usko huru-ukkoiluun: "Miesasia on seksikästä"

miehet
Teksti
Jukka Ukkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tutkija Pasi Malmin mielestä miesliike on kunniallinen ja suorastaan seksikäs harraste.

Pasi Malmi
Tutkija Pasi Malmin mukaan miesten rooli on nyt murroksessa, kun naisten alkaa jo selkiytyä. Kuva Kaisa Rautaheimo

Kuluva viikko, joka päättyy isänpäivään, on nimetty miesten viikoksi. Tarvitaanko sellaista, ja mihin, miesten syrjinnästä väitellyt tutkija, Miesten tasa-arvo r.y:n varapuheenjohtaja Pasi Malmi?

“Kyllä miesten viikko on tarpeellinen. Sen avulla ja aikana voidaan kiinnittää huomiota tasa-arvo-ongelmien analysointiin, ratkaisemiseen ja tiedottamiseen sekä tehdä ehdotuksia tasa-arvon parantamiseksi.”

Mikä on miehen rooli tämän päivän Suomessa?

“Se on murrosvaiheessa. Siihen kohdistuu ennestään vanhaa painolastia, kuten perheen taloudesta huolehtiminen, ja toisaalta uusia roolipaineita, kuten kotityöt ja lastenhoito. Jotkut kokevat tämän ahdistavaksi ja ongelmalliseksi. Naisten rooleissa samantapainen murros oli jo aikaisemmin, viime vuosisadan loppupuolella, kun piti olla yhtä aikaa pullantuoksuinen kotiäiti ja uraohjus. Nyt heidän roolinsa alkaa jo selkiintyä, ja kun naisjärjestöt ovat ansiokkaasti tuoneet ongelmia esille, niitä on myös alettu korjata.”

Millaisia miesten ongelmat ovat käytännössä?

“Suurimpana niistä pidän eriarvoistavaa lainsäädäntöä, kuten erilaisia kansalaisvelvollisuuksia miehille ja naisille. Näkyvin näistä on asevelvollisuuslaki, joka pitäisi saada YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaiseksi. Näyttää siltä, että miehiä syrjitään jonkin verran myös rikosoikeudessa ja huoltajuuskiistoissa. Olisi viranomaisten velvollisuus selvittää, onko näin todella.”

Voidaanko naisten ja miesten syrjinnän määrää jotenkin vertailla?

“Sitä on vertailtukin esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön tutkimuksessa vuonna 2008. Sen mukaan työelämän syrjintävalituksista joka neljäs koskee miehiä. Työelämän ulkopuolella osuus on suurempi, ja kaikista syrjintätapauksista kolmasosa kohdistuu miehiin. Työelämän ulkopuolista syrjintää voi olla esimerkiksi asiakaspalvelussa tai sosiaalisissa käyttäytymissäännöissä: joillakin risteilyillä vain naiset saavat alennuksia, jossakin miehiä ei huolita vuokralaisiksi, joissakin paikoissa miehille ei sallita shortseja mutta naisille sallitaan ja niin edelleen.”

Kun naisia on syrjitty tuhansia vuosia ja syrjitään edelleen enemmän kuin miehiä, pitäisikö nyt saada ensin syrjintäsaldot tasapainoon ja sitten syrjiä miehiä seuraavat tuhannet vuodet?

“Tuollainen kostolinja on aika alkeellista. Kaikki syrjintä pitäisi poistaa eikä vain ensin jotain.”

Uskaltavatko suomalaiset miehet ajaa miesasiaa?

“Pari vuotta sitten vain muutama nettikirjoittaja rohkeni puolustaa miehiä, ja vieläkin voidaan leimata huru-ukoksi, mutta tilanne on nopeasti muuttunut. Miesliikkeestä on tulossa vakavasti otettava poliittisen järjestelmän osa ja meillä on tiiviit ja asialliset yhteydet päättäjiin ja muihin tahoihin. Miesliikkeestä on tullut kunniallinen ja suorastaan seksikäs harraste.”

Mistä tuo muutos johtuu?

“Suomeen on perustettu sekä puolueisiin että niiden ulkopuolelle jo useita miesjärjestöjä, jotka toimivat aktiivisesti ja avoimesti, joten asia ei ole enää nimettömän nettiräksytyksen varassa. Lisäksi akateeminen miestutkimus on virinnyt: itse olen tehnyt väitöskirjan ja tekeillä tai tehtynä on myös graduja.”

Onko sinua syytetty sovinistiksi?

“Joskus, mutta ihmeelliseltä ja perusteettomalta se kuulostaa. On minut jossain luokiteltu myös ‘yhdeksi Suomen neljästä vaarallisimmasta miehestä’.”

Taulukko