Osakekurssit nousussa: ”Markkinoilla pahin on jo takana”

Talous 12.10.2009 06:31

Osakemarkkinoilla ahneus näyttää jälleen kerran voittaneen pelon.

piirros Kuvitus Janne Tervamäki

Siitä on vain karvan yli vuosi, kun Shearson Lehmanin konkurssi pysäytti markkinat kuin seinään ja syöksi maailmantalouden vapaaseen pudotukseen.

Taloustieteen Nobel -palkinnon saaja Paul Krugman peräänkuulutti taannoin (HS Teema 2/2009) paluuta ”tylsään pankkitoimintaan”. Pankeilla pitää olla riittävästi pääomia, niiden toimintaa pitää ymmärtää tavallisella järjellä ja sen jälkeen pankeissa on jopa hieman pitkästyttävää olla töissä.

”Vähemmän jänniä kertomuksia, vähemmän huikean rikkaita ihmisiä”. Kulunen vuoden kokemuksella tavallisenkin tallaajan on helppo olla samaa mieltä.

Osakemarkkinoilla ahneus näyttää jälleen kerran voittaneen pelon. Moista haipakkaa on nimittäin harvoin koettu. Pohja nähtiin ilmeisesti maaliskuun puolessa välissä. Sen jälkeen maailman osakkeet ovat nousseet nelisenkymmentä prosenttia, pankkiosakkeet tätäkin enemmän. Nordea yli kuusikymmentä, Citigroup yli yhdeksänkymmentä ja Danske Bank lähes kaksi sataa prosenttia.

Kevään 2007 huippuhinnoista ollaan toki edelleen jäljessä.

Ei liene väärin olettaa, että suurin osa säästäjistä ja ammattisijoittajistakin on hukannut tämän nousun. Moni nimittäin tuudittautui keväällä siihen uskoon, että talouden ja markkinoiden elpymistä ei nähtäisi pitkään aikaan.

Varovaisuuteen on edelleenkin syytä. Osakekurssien ja joidenkin raaka-aineiden hinnat eivät tietenkään yksin käännä kansantalouksia nousuun. Jotakin ne markkinat kuitenkin ennakoivat. Kun tämä yhdistetään moneen muuhun myönteiseen merkkiin, täytyy uskoa, että sekä kansantalouksissa että markkinoilla pahin on takana.

Salkut esiin

Kuluu kuitenkin pitkä tovi ennen kuin käänteet tuntuvat kansalaisten elintason ja työllisyyden paranemisena. Kansantalouksien ja kotitalouksien syklit kun nyt vaan ovat eriaikaisia, ja esimerkiksi työttömyyden huippu koettaneen vasta kevään korvilla.

Nyt viimeistään säästäjän ja sijoittajan on aika kaivaa salkkunsa esiin – vaikka olisi tullut luvattua, ettei ikinä katso sinne päinkään. Kevään ja kesän nousut ovat takanapäin, mutta pitkäaikaiset säästäjät ja sijoittajat eivät ole menettäneet mitään korvaamatonta. Lyhyttä kauppaa käyvillä on mahdollisuus hyötyä edelleen vallitsevasta epävarmuudesta.

Vanhat säännöt pätevät laman jälkimainingeissakin. Ei pidä koskea sellaiseen mitä ei ymmärrä. Tärkeätä on varsinkin ymmärtää tuotto-odotuksiin kuuluva riski. Riskittömiä suuria tuottoja ei ole – eli Madoff ja WinCapita mielessä! Kustannukset saattavat myös yllättää kun lopullisia tuottoja ynnätään.

Kustannusten osalta onkin syytä noudattaa erityistä valppautta, kun pitkäaikaista eläkesäästämistä koskevat uudet määräykset astuvat voimaan ja vaihtoehdot verovaroin tuetulle säästämiselle lisääntyvät.

Ettei vaan käy niin, että kotitalouksien 70 miljardin euron pääosin maksuttomat talletukset siirtyvät maksullisille verotileille, jotka muutenkin pitkäaikaisena jälleenrahoituksena hyödyntävät rahoituslaitoksiamme.

Pitäähän sen tylsän pankinkin kannattaa.

Teksti Eira Palin-Lehtinen

Kirjoittaja on varatuomari ja entinen pankinjohtaja.