Kapitalismin petetyt lupaukset

Kapitalismi on viime vuosisadan huikein menestystarina. Nyt jopa talouseliitin sisällä kysytään, onko sen annettu mennä liian pitkälle.

Talous 22.11.2019 06:00
Teksti Tommi Melender Kuvitus Outi Kainiemi
© Outi Kainiemi

”Suuri osa kansalaisista kokee, että kapitalismi ei toimi heidän parhaakseen.”

Tämä talousnobelisti Angus Deatonin huomio kuvastaa yhteiskunnallista mielenmaisemaa molemmin puolin Atlanttia.

Tulo- ja varallisuuserot ovat revenneet viime vuosikymmeninä länsimaissa, ja pieni superrikkaiden joukko on erottunut omaksi kastikseen. Maailman 26 varakkainta omistaa yhtä paljon mammonaa kuin koko ihmiskunnan köyhempi puolisko eli 3,8 miljardia ihmistä.

 

Toisen maailmansodan jälkeisellä kultakaudella länsimainen keskiluokka tottui turvallisiin työpaikkoihin ja nousevaan elintasoon. Kapitalismi palkitsi tavallisia ihmisiä ponnistelusta ja pitkäjänteisyydestä. Syntyi odotus, että seuraava sukupolvi pärjää aina edellistä paremmin.

Öljykriisi ja stagflaatio – laman ja inflaation yhdistelmä – alkoivat murentaa kultakauden valtiojohtoista kasvumallia 1970-luvulla. Valtaan nousivat Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin kaltaiset poliitikot, jotka tarjosivat lääkkeeksi pääomien vapauttamista, sääntelyn purkamista, verojen leikkauksia ja julkisten menojen karsimista.

Sisältö