Norjan lohen hinta romahti: Suomessa filee on yhä tyyristä – 80 prosenttia kaloista tuodaan rajan takaa

Myös kotimaisen kasvatetun kalan hinta on edelleen korkealla – hintapainetta alaspäin kuitenkin on.

kirjolohi
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Norjan lohen hinta oli historiallisen korkealla tammikuussa 2017. Tuolloin norjalaisille kalankasvattajille maksettiin lohikilosta 8,13 euroa.

Nyt Norjan lohipörssin huippulukemista on tultu alas. Tällä hetkellä Norjan lohipörssissä kalan kilohinta on reilut neljä euroa. 

Suomalaisille kuluttajalle hintojen lasku on toistaiseksi näkynyt vain hivenen. Käsitelty lohifilee maksaa kaupan kalatiskissä edelleen 23–25 euroa kilolta, kalleimmillaan lohifileen hinta oli yli 27 euroa kilolta.

Hintojen laskua hidastaa joulusesonki, jolloin kalan kysyntä kasvaa. 

 

Suomessa Norjan lohta ostavat useat jalostajat, joista yksi on oululainen perheyritys Hätälä. Varatoimitusjohtaja Matti Isohätälän mukaan tarjontaa on nyt enemmän kuin pari vuotta sitten, jolloin hinnat alkoivat nousta.

Tuolloin lohen markkinahintaan vaikutti sääilmiö El Niño. Sen seurauksena Chilessä menetettiin parin vuoden kalantuotanto myrkkylevien vuoksi. Norjan lohen kysyntä kasvoi maailmalla räjähdysmäisesti, mikä heijastui tietenkin myös Suomen hintatasoon.

Isohätälä myöntää, että kuluttajien näkökulmasta lohen hinta on ollut viime vuodet jo kipurajoilla.

”Kuluttajien kysyntä hinnan lopulta määrää, mutta eihän lohesta liikoja voi maksaa. Toisaalta viime aikojen kalliimpi lohi on lisännyt kotimaisten suomukalojen sekä jalostettujen tuotteiden kysyntää. Kuluttajat etsivät korvaavia tuotteita lohen tilalle.”

Isohätälän mukaan kalan kysyntä on Suomessa edelleen kohtalaisen hyvä, vaikka lohen myyntimäärät ovat laskeneet. Hätälän liiketoiminnassa se ei kuitenkaan ole merkittävästi näkynyt: liikevaihtoa kertyi vuonna 2016 noin 80 miljoonaa euroa – lohta ja muita kaloja yritys osti 15 miljoonaa kiloa.

Kotimaisen kirjolohen hintaa ylläpitää vienti.

Norjan lohi on eräänlainen suunnannäyttäjä. Sen hintakehitys vaikuttaa myös muiden kalojen hintaan, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä.

”Se on kuitenkin eri asia, kuinka paljon.” 

Ainakaan kotimaisen kasvatetun kirjolohen osalta hintojen lasku ei ole vielä ajankohtaista, sanoo Suomen Kalankasvattajaliiton hallituksen puheenjohtaja Irja Skytén-Suominen.

”Kotimaista kirjolohta viedään paljon ulkomaille, eli sille on kysyntää”, hän sanoo.

Myös jalostaja Hätälän arvion mukaan kotimaiselle kirjolohelle on nyt enemmän kysyntää kuin aiemmin.

”Kirjolohesta on mahdollista tehdä hyviä jalosteita ja tuotteita vientiin Eurooppaan. Meillä on työn alla iso hanke, ja tuotantoa on mahdollista lisätä Suomessa”, Matti Isohätälä sanoo.

Kokonaisina myytävien kotimaisten kirjolohien kilohinta liikkuu kalatiskillä 8 euron tietämillä. Käsiteltynä kilohinta nousee jopa 13–15 euroon.

Luken tilastojen mukaan kotimasen kirjolohen tuottajahinta on korkeimmalla tasollaan koko 2000-luvulla. Vuonna 2016 kotimaisen kirjolohen kasvattaja sai kaloistaan 4,88 euroa kilolta, kun tavallisesti hinta on liikkunut 3–4 eurossa.

Ennen kuin kuluttaja pääsee kalaostoksille, hintaan lisätään vielä logistiikka,- käsittely ja palkkakulut. Kauppiaat ottavat omansa, samoin tukkurit. Jokaiselle pitää jäädä katetta.

Yhtälön lopputuloksena voi päätellä, että kuluttajille myytävän kokonaisen kotimaisen kirjolohen realistinen kauppahinta on 8-10 euroa kilolta.

 

Suomalaiset suosivat ruokapöydissään lohen lisäksi myös siikaa, ahventa ja kuhaa. Markkinoita hallitsee kuitenkin tuontikala: peräti 80 prosenttia Suomessa syödystä kalasta tulee ulkomailta, pääosin Norjasta ja Ruotsista.

Kotimaisten kalojen menekkiä rajoittaa korkea hinta.

Esimerkiksi kasvatetun siikakilon tuottajahinnaksi tilastoitiin viime vuonna peräti 10,11 euroa kilolta. Pyydetystä isokokoisesta siiasta kalastaja sai miltei puolet vähemmän, keskimäärin 5,5 euroa kilolta.

Jos kuluttaja haluaa lautaselleen fileerattua siikaa, joutuu hän pulittamaan tuottajahintoihin verrattuna kaksin- tai jopa kolminkertaisen summan.