Nokia kokosi vahvan rintaman kampittamaan Googlea

Talous 25.6.2008 10:05

Nokia teki rohkean liikkeen matkapuhelinten ohjelmistobisneksessä. Kännyjätti kokosi uuden rintaman ohjelmistojen kehittämiseen ja aikoo myös jakaa ohjelmistot ilmaiseksi halukkaille.
nokian myymälä helssingin aleksilla
Nokian myymälä Helsingin Aleksanterinkadulla.

Nokia toteuttaa operaation ostamalla loput 52 prosenttia älypuhelinten käyttöjärjestelmiin keskittyneestä Symbianista. Kauppahinta ylittää 260 miljoonaa euroa.

Symbian-siivuistaan luopuvat Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic ja Siemens. Korealaisen Samsungin osuuden Nokia uskoo saavansa myöhemmin. Iso uutinen oli se, että yrityskaupan jälkeen Nokia muuttaa Symbianin voittoa tavoittelemattomaksi säätiöksi. Säätiö ryhtyy kehittämään matkapuhelinten ohjelmistoalustaa itsenäisesti, ja alustan lähdekoodi muutetaan kaikille avoimeksi.

”Tämä on Nokian ohjelmistostrategian tärkeä virstanpylväs. Nokia pystyy hyödyntämään avoimen innovaation edut sekä nopeuttamaan ratkaisujen markkinoille tuloa”, perusteli Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Käytännössä Kallasvuo kutsui kaikki maailman koodinikkarit innokkaista harrastelijoista isoihin ohjelmistotaloihin kehittämään Symbian-alustaan yhteensopivia sovelluksia matkapuhelimiin. Kun alustan lähdekoodi avataan kahden vuoden kuluessa, ei laitevalmistajiltakaan enää peritä sen käyttämisestä maksuja.

”Tämä säätiöittämiskuvio on yllättävä ja todella iso muutos. Kokonaisuudessaan aikamoinen veto Nokialta”, luonnehti analyytikko Karri Rinta Handelsbankenista.

Uusi Nokia-rintama

Symbian-säätiöön lähtee heti alkuvaiheessa mukaan parikymmentä teollisuudenalan isoa peluria. Laitevalmistajista edustettuna on viisi suurinta eli Nokian lisäksi Samsung, Motorola, Sony Ericsson ja LG. Operaattorikentästäkin mukana on jättejä kuten amerikkalainen AT&T, japanilainen NTT Docomo ja eurooppalaiset Vodafone ja France Telecomin Orange.

”Mukana on kriittinen massa eli riittävästi isoja pelureita, palveluntarjoajia ja kännykänkäyttäjiä. Näin Nokia välttää sen virheen, minkä Apple teki aikoinaan lukittautumalla Macintosh-tietokoneissa omaan käyttöjärjestelmään”, Rinta jatkaa.

Säätiön perustajajäsenet muodostavat samalla uuden Nokia-rintaman kiihtyvässä kilpailussa muita käyttöjärjestelmiä vastaan. Haaste suuntautuu etenkin internetjätti Googleen, joka kehittelee omassa Android-hankkeessaan kännyalustaa.

Helpolla kisassa ei tule pääsemään myöskään ohjelmistojätti Microsoft. Vaikka melkein kaikki kännykkävalmistajat Nokiaa lukuunottamatta ovat julkistaneet Windows-puhelimen, Microsoft ei vielä ole saanut alalla todellista läpimurtoa.

Vauhtia mobiilipalveluihin

Osa analyytikoista arvioi uuden Nokian-rintaman järjestäytyneen myös muita älypuhelinvalmistajia vastaan. Symbian-säätiön ulkopuolelle jäivät iPhonestaan tunnettu Apple ja BlackBerryistään tunnettu kanadalainen RIM. Käyttöjärjestelmäkisan taustalla on matkapuhelinalan kulku kohti mobiilipalveluita ja langatonta internetiä. Käyttöjärjestelmä ja sen toimivuus nousee älypuhelimissa yhtä tärkeään rooliin kuin tietokoneissa.

”Tietokoneissahan Microsoft pääsi ykköseksi Windows-käyttöjärjestelmällään, ja se on tänäänkin yksi maailman arvokkaimmista yhtiöstä. Kännykkävalmistajat hakevat mobiilipalveluista lisäksi vauhtia laitemyyntiin”, muistutti analyytikko Rinta.

Teksti Sarianna Toivonen (STT)
Kuva Antti Aimo-Koivisto / LK