Nokia ja Metso ilmoittivat irtisanomisista: 1400 saa lähteä

SK:n toimitus
Talous 17.3.2009 11:38

Nokia ja Metso ilmoittivat tänään kumpikin vähentävänsä Suomessa noin 700 työntekijää. TeliaSoneran laajakaistatyöntekijät ovat puolestaan marssineet ulos työpaikoiltaan.

Nokia arvioi, että sen suunnitelmat vähentää väkeä vaikuttavat maailmanlaajuisesti noin 1700 työntekijään, joista enintään 700 on Suomessa.

Viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovisen mukaan yt-neuvottelut koskevat kaikkia paikkakuntia, joilla Nokialla on toimintaa Suomessa. Salon tehdas ei kuitenkaan kuulu neuvottelujen piiriin, sillä supistukset eivät kohdistu tällä kertaa matkapuhelinten tuotantoon.

Huovinen kertoo, että tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, mille paikkakunnille leikkaukset painottuvat.

Supistukset koskevat muun muassa tutkimus- ja tuotekehittelyä, myyntiä, markkinointia, maailmanlaajuisia tukitoimintoja ja taloushallintoa.

Yt-neuvottelut ovat osa yhtiön aiemmin ilmoittamia tehostamissuunnitelmia. Nokia kertoo jatkavansa edelleen kulujensa kartoittamista kaikissa toiminnoissaan.

Edellisen kerran Nokia kertoi yt-neuvottelujen aloittamisesta helmikuussa. yse oli Jyväskylän toimipisteen lakkauttamisesta ja matkaviestinkehityksen keskittämisestä Tampereelle, Ouluun ja Saloon.

Metso vähentää arvioitua vähemmän

Konepajakonserni Metso puolestaan vähentää 718 työntekijää.

Vähennykset koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä paperi- ja kartonkiteollisuutta palvelevassa liiketoiminnassa.

Suoraan irtisanotaan vajaat 300 työntekijää. Loput vähennykset hoidetaan määräaikaisten työsuhteiden lopettamisilla ja eläkejärjestelyillä.

Metso lopettaa työpaikkoja arvioitua vähemmän, sillä yt-neuvottelujen alkaessa leikkaustarpeeksi ilmoitettiin 800-1100 työntekijää. Paperipuolella on henkilöstöä 3800.

Jyväskylän yksiköstä vähennetään eniten eli 270 henkilöä. Järvenpäästä ja Hollolasta vähennetään yhteensä 200, Turusta 90 ja Valkeakoskelta sekä Inkeroisista yhteensä 76.

Yhtiö järjestää tuotantoaan ja yksiköitään uudelleen. Järvenpäähän siirretään Tampereen telatehtaan, Oulun kumitusyksikön, Turun kemikaalijärjestelmien ja Hollolan toimipisteen toiminta. Turusta siirretään vesiteknologia Jyväskylään.

TeliaSonerassa yt-neuvotteluja vastustava ulosmarssi

Teleoperaattori TeliaSonera Finlandin laajakaistapalvelujen henkilöstö marssi ulos puolilta päivin tiistaina.

Toimihenkilöunionin mukaan ulosmarssi sulkee kaikki TeliaSoneran laajakaistayksikön toimipisteet ja haittaa palveluja eri puolilla Suomea.

Torstaina päättyvään mielenilmaukseen osallistuu lähes 3000 teliasoneralaista, ja sillä vastustetaan muun muassa laajakaistayksikössä toissa viikolla päättyneiden yt-neuvottelujen lopputulosta. Laajakaistapalveluista vähenee vajaat 320 tehtävää.

TeliaSonera Finland pitää ulosmarssia laittomana työtaisteluna.

Teksti STT

Keskustelu

Tehostetaan toimintaa, karsitaan palveluita, kartoitetaan kuluja. Tällaisen lopputuloksena ei voi kuin olla automaation lisääntyminen kokoonpanohalleissa ja tehdassaleissa. Ihmisestä tulee suunnittelija ja koneiden (=tietokoneiden) käyttäjä, mutta työnantajat varovat visusti antamasta osaajille samanlaista erikoisstatusta kuin aikoinaan paperikonemiehille metsäteollisuudessa. Työntekijä on tulevaisuudessa keikkatyöläinen, jonka työnantaja saattaa vaihtua yhtä usein kuin paita tekijän päällä.
Mutta mistä syntyy taantuma-Suomessa veturi, joka nostaa meidät ylös lamasta? Tuottava työ on sellaista, jonka tulosta voi kaupata maailmalle. Ja ne alat ovat nyt lirissä.

Jotenki alkaa näyttää, että yhtiöt saavat nyt loistavan mahdollisuuden vähentää mielettömän kallista työvoimaansa, vaikkei olisi pakko-ihan vaan kilpailukyvyn vuoksi. ”Jäähän meille vielä ihmisiä, kyllä ne tekee ”
Tässä tilanteessa työnantajan on helppo vedota tekijään, kun täytyy vähän joustaa. Tottakai työläinen joustaa pelossa , että omakin paikka lähtee.
Isojen yritysten toimintaa ei voi enää mitenkään kunnioittaa. Jos 3 kk:n numerot näyttävät huonoilta, niin ei muuta kuin tehostamaan ja kuluja karsimaan. Asioita katsotaan lyhyillä periodeilla ja hyvistä tekijöista ollaan valmiita luopumaan liian helposti. Sillä ei ole väliä, että viime vuonna tehtiin erittäin hyvä tulos. Kuka sitä muistelee- ne rahat on jo jaettu.
Samaan aikaan puhutaan tulevasta työvoimapulasta.
Eläköön amerikkalainen markkinatalous.