Niinistö huolestui maailmantaloudesta

Talous 25.4.2008 13:30

sauli niinistö
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on huolissaan rahoitusmarkkinoiden häiriöistä. Hän kaipaa hallitukselta jämerämpiä kannanottoja ja tehostaisi sääntelyä. Osallistu keskusteluun Niinistön väitteistä Viikon puheenaiheessa.

Teksti Kustaa Hulkko
Kuva Perttu Saksa

Sauli Niinistö on seurannut tarkasti Yhdysvalloissa viime vuonna puhjennutta finanssikriisiä. Entisellä valtiovarainministerillä ja Euroopan Investointipankin johtokunnan jäsenellä riittää kansainvälisiä tuttavia, joiden kanssa hän voi keskustella maailmantaloudesta.

Esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ranskalainen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn, lempinimeltään DSK, on Niinistön vanha ystävä valtiovarainministeriajoilta.
Niinistö kehuu DSK:ta: ”Älykäs mies kuin mikä.”

DSK ja Niinistö ovat monessa suhteessa samanhenkisiä, vaikka he edustavatkin eri ideologioita. ”Hän on sosialisti, mutta hän on paras sosialisti kuitenkin”, Niinistö (kok) sanoo.

IMF on varoittanut, että rahoitusmarkkinoiden nykyisen kriisin laajeneminen yleiseksi luottolamaksi aiheuttaa lähes tuhannen miljardin dollarin menetykset, mahdollisesti suuremmatkin.

Luottamus koetuksella

Summat ovat tähtitieteellisiä. Niinistön mukaan niiden rinnalla luottamuksen vaarantuminen on kuitenkin vähintään yhtä vakava kysymys.

”Sitten oravannahkojen ja kultakannan järjestelmä on perustunut yhteen asiaan. Se on luottamus.”

Hän korostaa, että markkinoilla kaikki luottavat viime kädessä pelkkään paperilla olevaan nimeen, tai päivittäisissä diileissä vain puhelimessa annettuun sanaan.

Järjestelmä on valtava. Pelkästään maailman valuuttakaupan päivävolyymi on 3200 miljardia dollaria.

Jättimäisestä koostaan huolimatta markkinat ovat alttiit vain harvojen pelurien ai-
heuttamille heilahduksille.

”Suurin paradoksi on siinä, että pieni ryhmä pystyy aiheuttamaan hankaluuksia kuudelle miljardille ihmiselle.”

Lue lisää
SK:sta 17/2008 (ilm. 25.4.2008).

Lue lisää Sauli Niinistön ajatuksia maaailmantalouden tilasta tästä

Viikon puheenaiheeseen pääset tästä