Nalle Wahlroos teki comebackin Nordeaan

Talous 19.3.2008 13:33

Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos valitaan huhtikuun alussa Nordean hallitukseen. Wahlroosin päämäärä on selvä: parantaa Nordean tulosta ja nostaa sen osakkeen arvoa.

Teksti Kustaa Hulkko

Sampo myi pankkitoimintansa vuoden 2006 lopulla tanskalaiselle Danske Bankille. Jäljelle jäi vahinkovakuutusyhtiö If, henkivakuutusyhtiö Henki-Sampo – ja miljardien eurojen kassa.

Nyt Sampo on palannut pankkimarkkinoille ja ostanut Nordean osakkeita 2,7 miljardilla eurolla.

Wahlroos ei ole salannut käsitystään Nordeasta hiukan lepsusti johdettuna pankkina, jonka eräät osat – esimerkiksi Suomen-toiminta – tosin tekevät hyvää tulosta.

Tavoitteena on tehdä Nordeasta loppuun asti integroitu ja keskitetysti johdettu konserni. Nordean johtamisongelmista on se, että johto on käytännössä kaksipäinen. Puheenjohtaja Hans Dalborg on pitänyt näpeissään mahdolliset rakennejärjestelyt muiden finanssiryhmien kanssa.

Wahlroosille Nordea on vanhastaan tuttu talo, sillä hän toimi 1985–1992 SYP:n varatoimitusjohtajana. SYP:n ja KOP:n fuusiosta syntyi Merita, jonka fuusiosta ruotsalaisen Nordbankenin kanssa Nordea tai alun perin Merita-Nordbanken syntyi.

Sampo ostanut Topdanmarkia

Sammolla on Nordean osakekannasta 10 prosenttia. Lisäksi sillä on vajaan prosentin osuus ruotsalaisen Swedbankin osakkeista.

Viimeksi Sampo on hankkinut tanskalaisen vakuutusyhtiön Topdanmarkin osakkeista 5,1 prosentin osuuden.

Kun Sammon osto julkistettiin tiistaina, Topdanmarkin pörssikurssi nousi 15 prosenttia. Sitä ennen Topdanmark oli ollut halvimmillaan kahteen vuoteen.

Myös Sammon kurssi on noussut.

Sampo ei ole kommentoinut tätä hankintaansa. Eräät analyytikot ovat veikkailleet, että uusimman siirron takana voi olla pyrkimys ostaa Topdanmark kokonaisuudessaan. Toisten mielestä taas kysymyksessä voi olla lyhytaikainen finanssisijoitus, toisin sanoen yritys tehdä voittoa kohteen kurssinousulla.

Sampo omistaa kokonaan vahinkovakuutusyhtiö Ifin, joka on merkittävä yritys kaikissa muissa pohjoismaissa paitsi juuri Tanskassa.

Topdanmark on Tanskan vahinkovakuutusmarkkinoiden kakkonen; ykkönen on Tryg. Topdanmarkin merkittäviin omistajiin kuuluu Danske Bank, joka loppuvuonna 2006 osti Sammolta Sampo-pankin.

Lue juttu ”Miksi Björn Wahlroos rohmuaa Nordeaa?” SK:sta 12-13/2008.