Työmarkkinahäirikön lähtö

Metsäteollisuuden irtiottoja työmarkkinoilla on nähty vuosikymmenten ajan. Nyt työnantajat viimeistelevät irtautumista laajoista työehtosopimuksista.

talous 22.10.2020 11:59
Heikki Vento
Valtiovarainministeri Iiro Viinanen (vas.), pääministeri Esko Aho ja Suomen Pankin pääjohtaja Rolf Kullberg kertoivat devalvaatiosta 14. marraskuuta 1991.
Valtiovarainministeri Iiro Viinanen (vas.), pääministeri Esko Aho ja Suomen Pankin pääjohtaja Rolf Kullberg kertoivat devalvaatiosta 14. marraskuuta 1991. © JUHA KÄRKKÄINEN/Lehtikuva

Metsäteollisuus ottaa torstaina 22. lokakuuta seuraavan askeleen kohti työehtosopimustoiminnan lopettamista, kun liiton hallitus tekee syyskokoukselle esityksen sääntömuutoksesta. Tes-toiminnan kieltävät säännöt vahvistetaan 25. marraskuuta.

Päätös on alan viimeisin riuhtaisu, jolla otetaan etäisyyttä keskitettyihin ja liittokohtaisiin sopimuksiin sekä muihin työmarkkinajärjestöihin.

Irtioton tekee nyt teollisuus, mutta jo 1980-luvulta sekä työnantajat että paperityöntekijät ovat ajoittain pelanneet omilla ratkaisuillaan peliä, josta lasku on lähetetty valtiolle ja muille palkansaajille.

Alan vaikeudet kärjistyivät 1990-luvun alussa, jolloin metsäteollisuus kärsi ylikapasiteetista. Vienti ja palkkakehitys olivat vaarassa.

Ongelmiin oli patenttiratkaisu, joka kelpasi sekä teollisuudelle että ammattiyhdistysliikkeelle: devalvaatio eli markan ulkoisen arvon alennus. Se vahvisti kansainvälistä kilpailukykyä, ja osa vientitulojen lisäyksestä voitiin käyttää pääomavaltaisen alan palkankorotuksiin.

Sisältö