Matematiikka syypää talouskriisiin?

Talous 5.6.2009 10:00

Vastuu maailman rahoituskriisistä on vieritetty matemaatikkojen niskoille. Professori Paul Embrechts pitää väitteitä hölynpölynä.

Paul EmbrechtsBrittiläinen laatulehti Financial Times kirjoitti 24. huhtikuuta, että Wall Streetin ja koko maailman rahoitusjärjestelmän romahdus johtui yhdestä pienestä kaavasta, jonka kehitti matemaatikko David Li. Pitääkö väite paikkansa, professori Paul Embrechts?

”Ei pidä. Matematiikka oli kyllä osa ongelmia aiheuttaneiden finanssiyritysten toimintaa, mutta on lapsellista sanoa, että kaikki johtuisi siitä. Tämä kriisi on paljon monimutkaisempi juttu: se johtui rahapolitiikan virheistä, valvonnan heikkouksista, pankkiirien bonuksista ja niin edelleen.”
”Kirjoitinkin FT:n päätoimittajalle, että yhtä hyvin voitaisiin syyttää Einsteinin yhtälöä E = mc2 Hiro iman ja Nagasakin atomipommeista ja niiden aiheuttamasta tuhosta.”

Kuka on David Li ja mikä oli hänen keksintönsä?

”Hän on kiinalainen vakuutusmatemaatikko, joka lähti Kanadaan opiskelemaan 1987 ja siirtyi sitten Wall Streetille. Vuonna 2000 hän julkisti ideansa korrelaatiokertoimesta, joka kuvaa kahdesta eri lainasta tai muusta rahoitusvälineestä aiheutuvien luottotappioiden riippuvuutta toisistaan.”

”Finanssimarkkinoilla Lin kaavaa alettiin soveltaa laajasti monimutkaisten luottojohdannaisten – esimerkiksi CDS:ien eli luottotappioswapien – hinnoittelussa. Sitä käyttivät esimerkiksi luottokelpoisuuden luokittelijat Standard & Poor’s ja Moody’s. CDS:ien nimellisarvo oli 50 000 miljardia dollaria, mikä on valtava summa, sillä koko maailman yhteenlaskettu bruttokansantuote on 66 000 miljardia dollaria!”

”Tällä kaavalla oli kuitenkin oma akilleenkantapäänsä. Se ei lainkaan sovellu luottotappioiden jättimäiseen sumaan tai yleensäkään suureen joukkoon tapahtumia, jotka sattuvat yhtä aikaa tai lyhyen ajan sisällä.”

Miksei tästä rajoituksesta varoitettu ajoissa?

”Moni akateeminen asiantuntija puhui ja kirjoitti Lin kaavan ja muidenkin rahoitusalalla suosittujen välineiden rajoituksista. Wall Street Journal teki Lin korrelaatiokertoimen ongelmista etusivun jutun jo vuonna 2005. Varoituksia ei kuitenkaan otettu huomioon. Finanssiyritysten johdolla ei yleensä ole riittävästi matemaattista osaamista riskinhallinnan välineiden arvioimiseksi. Sitä paitsi matematiikkaa käytettiin tässä tapauksessa väärin: siunaamaan asioita, jotka joka tapauksessa haluttiin tehdä.”

Mikä on finanssikriisin opetus matemaatikoille? Eikö teidän kannattaisi lopettaa finanssikonsultointi?

”Ei, matematiikalla on yhä käyttöä, se ei romahtanut Wall Streetin romahtaessa. Omille opiskelijoilleni korostan kolmea asiaa: olkaa kriittisiä, olkaa rehellisiä toisille ihmisille, noudattakaa kestäviä eettisiä periaatteita silloinkin, kun kiusaus tulee – sillä joskus se varmasti tulee!”

Oheinen kuva: Paul Embrechtsin mielestä olisi väärin syyttää matemaatiikkaa finanssikriisistä tai Hiroshiman atomipommista. Kuva Kaisa Rautaheimo