Maailman huonoimmat keksinnöt – korkokengät, polttomoottori ja pikaruoka?

Netta Vuorinen
Talous 27.10.2010 14:00

Maailma on pullollaan nerokkaita keksintöjä, mutta mitä ne ovat saaneet aikaan? Arvaamattomia terveydellisiä seurauksia, maapallon saastumista, joukkomurhia ja höperöä muotia.

Korkokengät Muotisuunnittelija Alexander McQueenin korkokenkä-tyylinäyte kuluneen kesän mallistosta. Kuva Michel Euler / AP / Lehtikuva.

Brittikirjailija Eric Chalinen teos Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt (Schildts Kustannus 2010) listaa viisikymmentä eri tavoin epäonnistunutta keksintöä. Listalta löytyy muun muassa kuolemanrangaistus, karaoke, tietokonevirukset ja 1700-luvun peruukit.

Chaline luokittelee jotkut keksinnöt epäonnistuneiksi niiden aiheuttaman arvaamattomien seurausten takia, toiset taas niiden yleisen hyödyttömyyden takia. Kirjailijan mukaan teoksen tavoitteena on saada lukija miettimään ihmisen nerokkuutta, luovuutta, sokeaa tyhmyyttä, ahneutta ja itsetuhoisuutta. SK listasi kirjasta kymmenen erilaista esimerkkiä perusteluineen.

Katso myös kuvakertomus maailman turhimmista keksinnöistä.

Hyödyke vai turhake – mitä mieltä sinä olet?

Ruuti

Tiesitkö, että kiinalaiset alkemistit keksivät mustan ruudin vahingossa etsiessään kuolemattomuuden salaisuutta 800-luvulla? Ensimmäiset ruutiseokset eivät räjähtäneet, vaan pelkästään paloivat voimakkaasti.

Ruudin kehityttyä voimakkaammaksi räjähdysaineeksi syntyivät pikku hiljaa myös ensimmäiset tuliaseet, joista kehitys jatkui musketteihin, revolvereihin, konekivääreihin, pistooleihin…

Korkokengät

Nykyisin korkokengät ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus länsimaisen
naisen vaatekaapissa – huolimatta siitä, että ne todistetusti
aiheuttavat selkä jalka- että selkävaivoja.

Korkeat kengät eivät kuitenkaan ole mikään uusi keksintö – korokepohjia näki jo antiikin Kreikan aikaisissa teatteriesityksissä. Kenties inhottavin esimerkki on vanha kiinalainen tapa muotoilla naisten jalkoja liian ahtailla korokepohjaisilla kengillä.

Pikaruoka

Länsimaissa ylipaino lisääntyy hurjaa vauhtia, ja pikaruoan osuudesta
asiaan tuskin on epäilystä. Sana ”pikaruoka” merkitsi kauan sitten jotain näppärästi pakattua ja helposti syötävää välipalaa. Helppous ja nopeus ovat kenties ennallaan, mutta rinnalle ovat tulleet transrasvat, isoglukoosi ja lisäaineet.

Heroiini

Kun lääkeyritys Bayerissa työskentelevä kemisti valmisti heroiiniksi nimettyä ainetta vuonna 1897, hän tuskin aavisti, minkä tuhon lääkkeeksi aiottu valmiste aiheuttaisi. Ironista on, että heroiinin tarkoituksena oli lievittää muiden riippuvuuksien aiheuttamia kärsimyksiä. Lääkettä annettiin myös lapsille yskänlääkkeenä 1900-luvun alussa.

Heroiini ei ole pelkästään tappanut lukemattomia ihmisiä, vaan aiheuttanut sotia ja vallankumouksia sekä tuhonnut kokonaisia maita. Viime vuosikymmeninä se on ollut järjestäytyneen rikollisuuden elinehto.

Eugeniikka

Oppi nimeltä eugeniikka sai alkuna Charles Darwinin serkun, Francis Galtonin kynästä. Ajatuksena oli, että ihmislajin kehittämiseksi voitaisiin käyttää samoja valintatekniikoita kuin esimerkiksi koirien ja karjan jalostuksessa. Galtonin mielestä henkiset lahjat, kuten älykkyys, olivat periytyviä ominaisuuksia.

Galtonin kannatti positiivista eugeniikkaa, joka kannusti ”sopivilla geeneillä varustettuja ihmisiä” solmimaan avioliittoja keskenään. Oppi kehittyi kuitenkin käytännössä täysin toisenlaiseen suuntaan.

Vuosien saatossa erilaisten etnisten ryhmien järjestelmällistä syrjintää on perusteltu eugeniikalla – esimerkiksi siirtomaiden alkuperäisiä asukkaita pidettiin isäntiään vähä-älyisempinä.

Tunnetuin esimerkki lienee kuitenkin natsien oma eugeniikkaohjelma vuosina 1934-1945.

Krinoliini

Mitäpä kauneuden eteen ei tehtäisi, jos muotioikku vain on tarpeeksi vaikuttava? 1800-luvulla käytetty krinoliini kuuluu historian epäkäytännöllisimpien vaatteiden joukkoon.

Niiden(kin) oli tarkoitus muuttaa vartalon muotoa mahdollisimman edustavaan suuntaan. Käytännössä tämä tarkoitti valtavia helmoja, joiden alla ryhtiä antoi monta kerrosta kangasta, vanteita ja valaanluita. Krinoliinin kanssa istuminenkin saattoi olla riskialtista: vanteet saattoivat pahimmassa tapauksessa lävähtää käyttäjänsä kasvoille.

Polttomoottori

Polttomoottori kehittyi yhtä jalkaa öljyteknologian kanssa. Vaikka moottoriajoneuvojen mukanaan tuomat hyödyt ovat valtavia, niiden menestys on kuitenkin vahingoittanut niin ympäristöä, ihmistä kuin kuin yhteiskuntaakin.

Polttomoottori ansaitsee paikkansa maailman huonoimpien keksintöjen listalla ennen kaikkea ruuhkien ja saasteiden takia.

Lisäaineet

Joskus maku oli peräisin ruoasta itsestään. Nykyisiin eineksiin ja pikaruokiin saadaan tuntuma ensin silmällä, sitten nenällä ja vasta myöhemmin makuaistilla.

Sallittuja lisäaineita on satoja. Monia on jo kielletty, sillä niiden havaittu olevan haitallisia terveydelle.

Ihmelääkkeet

Sveitsiläislääkäri Paracelsuksen sanoin: ”Vain annos ratkaisee, onko lääke myrkky vai ei.”

Näinköhän? Vaikkapa talidomidia pidettiin aikanaan varsinaisena ihmelääkkeenä, ja sitä käytettiin esimerkiksi aamupahoinvointiin raskauden aikana.
Lääkkeen vaikutuksia ei kuitenkaan tutkittu kunnolla, ja se aiheutti lapsille vakavia epämuodostumia.

Atomipommi

Ihminen on ainutlaatuinen eläin, jolla on kyky suunnitella oman lajin täydellistä hävittämistä.

Ruudin, räjähteiden sekä kemiallisen ja biologisen sodankäynnin kehittäminen ei riittänyt. Piti keksiä ase, joka on niin vaarallinen, ettei sitä voi edes käyttää.

Katso myös kuvakertomus maailman turhimmista keksinnöistä.

Keskustelu

Ilman polttomoottoria meillä ei olisi mitään, koska se nimenomaa mahdollisti nykyisen elintason ja tekniikan kehityksen.

Muutoin meillä olisi 1800-luvun lopun hiilinmusta yhteiskunta, jossa höyrykoneet jauhaisivat tarvittavan energian moninkertaisella päästökuormalla. Ei täällä näkisi edes eteensä, kun savusumu olisi vallannut koko maailman.

Johan oli taas kerran sellainen huuhaa-pläjäys Kuvalehdeltä että oksat pois…

Ruutia on käytetty muuallakin kuin aseissa, esim louhintatöissä.

Onhan tuo artikkeli oikeansuuntainen, mutta koska sen pohjana oleva kirja lienee aika heppoinen ja populistinenkin esitys, heijastuu tämä vääjäämättä myös artikkeliin. Useammankin hakusanan kohdalla olisi yhtä ja toista huomautettavaa.

Esimerkiksi Pikaruoan kohdalla on aika turha puhua mistään transrasvoista, kun tiedämme että samaisia transrasvoja on varsinkin takavuosikymmeninä suosittu monissa viranomaisten suosittelemissa ”terveellisissä” elintarvikkeissakin. Moni suomalainenkin, joka 1970-luvun terveyspropagandan innoittamana vaihtoi voin margariiniin, tuli tietämättään syöneeksi noita terveydelle erittäin haitallisia transrasvoja vuosikausien ajan. Vasta 2000-luvun puolella on suomalainen kuluttaja saanut olla jokseenkin varma siitä, että täällä myytävissä margariineissa ei ole enää tuota rasvatyyppiä mukana, ainakaan mainittavia määriä.

Eugeniikan kohdalla puolestaan mennään yli siitä mistä aita on matalin, mikäli osoitetaan sormella vain natseja ja sivuutetaan muut olankohautuksella. Todellisuudessahan eugeniikka oli 1900-luvun alussa erittäin suositussa asemassa miltei kaikkialla länsimaissa, etenkin USA:ssa. Suomessa ja Ruotsissakin oli vielä 1970-luvulla voimassa lakeja, jotka aikoinaan oli säädetty eugeniikan innoittamina ja joiden nojalla lukuisia ”sopimattomiksi” tai ”epäkelvoiksi” katsottuja ihmisiä oli steriloitu. Räikeimmissä tapauksissa jopa köyhyys katsottiin todisteeksi siitä, että kyseinen henkilö on kelvoton ja siten sopimaton saamaan jälkeläisiä.

Polttomoottori-hakusanaan liittyvistä epäkohdista ja puolitotuuksista edellä jo ehdittiinkin mainita.

Ihmelääkkeistä puhuttaessa on puolestaan turha rajoittua johonkin 1950-60-lukujen vaihteen Talidomidiin ja siitä seuranneisiin ongelmiin, koska lääketeollisuuden nykyisin harjoittama systemaattinen medikalisaatio on paljon laajamittaisempi ja tuhoisampi vitsaus. Viimetalvinen sikainfluenssa-sekoilukin (mahdollisine haittavaikutuksineen) on pieni osa tätä ilmiötä.

Ydinaseen mollaminenkin on aika typerää, koska ydinase oli juurikin se, mikä piti kylmän sodan pälkkänä nahisteluna. Ilman ydinasetta jenkit ja CCCP olivat olleet toistensa kurkuissa kiinni heti sodan jälkeen.

Korkokengät ovat seksikkäät ja hyvännäköiset, naisen itsetuntoa ihanasti kohottavat jalkineet. Polttomoottorilla pääsee hyvin eteenpäin. Pikaruoka suo kiireisellekin aterian.

Seksi, ruoka ja eteenpäinmeno ovat ihmisen elämän kulmakiviä…

Allekirjoitan, vaikka monessa on myös niitä hyviä puolia, muutenhan niitä ei käytettäisi. Pahimman luokan turhake tuosta listauksesta on lisäaineet, jotka todella olisi voinut jättää keksimättä…

Kuten kommenteistakin näkee, useimmat noista Eric Chalinen turhista keksinnöistä ovatkin monien muiden mielestä tuiki tarpeellisia.
Niin myös nuo usein mollatut lisäaineet. Kas, kun monet niistä ovat itse asiassa aitoja luonnontuotteita tai samanlaisia, mutta synteettisesti valmistettuja. Ilman tiettyjä lisäaineita esim. ruokamyrkytykset oliviat paljon yleisempiä. On siinä joukossa toki joitakin aineita, jotka ovat oikeasti kyseenalaisia, mutta kyllä monet lisäaineet ovat enemmän hyödyllisiä kuin haitallisia.

Ehdotankin, että Eric Chalinen teos ”Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt” julistettaisiin vuoden turhakkeeksi.

Kertokaa sen kemistin nimi, joka määrittelee helminauhan arvon ;-) Sehän on vain simpukan muovaavaa savea.

”Ydinaseen mollaminenkin on aika typerää, koska ydinase oli juurikin se, mikä piti kylmän sodan pälkkänä nahisteluna. Ilman ydinasetta jenkit ja CCCP olivat olleet toistensa kurkuissa kiinni heti sodan jälkeen.”

TUohan on nyt täyttä paskaa! Ydinaseet muka hyödyllisiä rauhan ylläpitäjiä! No huh! Terve vain sinulle siellä pilvilinnassa eläjälle. Ydinaseet ovat ihmiskunnan suurimpia syöpiä nationalismin ja järjestäytyneiden uskonnollisten/filosofisten oikeuksia polkevien liikkeiden ohella.

”Ilman polttomoottoria meillä ei olisi mitään, koska se nimenomaa mahdollisti nykyisen elintason ja tekniikan kehityksen. ”

Et varmaan koskaan ole kuullut siitä, että 20-luvulla Ford alkoi kehittelemään biodieselillä (käytännössä hamppuöljyllä) toimivaa moottoria, mutta petrokemian kannattajien lobbauksen takia kaikki hamppu nähtiin saatanallisena vaina 2 tai 3 alalajin huumaavien vaikutusten takia (hamppulajeja yli 200 joista suurimmalla osalla ei mitään huumaavaa vaikutusta, sitäkin suuremmat mahdollisuudet öljyinä, kankain,a spaperina jne) ja niinpä kehittely jäi siihen ja kiitos Aslingerin ja muiden paskiaisten, nyt köröötämme luontoa saastuttavilla polttoaineilla kun voisimme ajella ympäristöä säästäen. Asiat on valinnoista kiinni.