Lentoyhtiöt koronaviruksen armoilla: Pieni turbulenssi muuttui täydelliseksi myrskyksi

Virus on leikkaamassa lentomatkustamisen kasvua ja tekemässä ilmastolle sen, mihin veroilla ja lentohäpeällä ei ole päästy.
Talous 2.3.2020 11:04
Korean Air -yhtiön henkilökuntaa Los Angelesin kansainvälisen lentokentän terminaalissa 28. helmikuuta 2020. © Mario Tama/Lehtikuva/Getty Images/AFP

Vielä alkutalvesta tilanne vaikutti melko normaalilta. Kiinasta oli lähtenyt liikkeelle virus, joka johti tiukkoihin toimiin, mutta vain Kiinassa. Valtavia määriä ihmisiä määrättiin karanteeniin. Lentoliikenne Kiinaan ja Kiinassa tyssäsi lähes kokonaan, mutta lentoyhtiöt uskoivat tai ainakin toivoivat tilanteen menevän ohi nopeasti.

Alusta saakka yksi pahimmin uhatuista lentoyhtiöistä on ollut Finnair. Kiina ja Aasia muodostavat sen liikenteestä suuremman osan kuin yhdelläkään eurooppalaisella kilpailijalla.

Finnair suhtautui kuitenkin rauhallisesti. Esitellessään yhtiönsä tilinpäätöstä helmikuun 7. päivänä toimitusjohtaja Topi Manner ilmoitti manner-Kiinan lentojen lopettamisesta ensimmäisen vuosineljänneksen loppuun saakka. Se merkitsisi kuitenkin vain prosentin leikkaamista yhtiön kokonaiskapasiteetista.