Lentohäpeä ei piinaa Finnairin asiakkaita, myöskään päästöjen kompensointi ei kiinnosta juuri ketään – ainakaan toistaiseksi

Finnairin alkuvuoden tulos painui pakkaselle. Ongelmia yhtiölle aiheuttavat muun muassa ylikapasiteetti ja polttoaineen hinta.
Talous 24.4.2019 15:39
Finnairin matkustajakone Helsinki-Vantaan lentokentällä 15. marraskuuta 2018.
Finnairin matkustajakone Helsinki-Vantaan lentokentällä 15. marraskuuta 2018. © HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Länsinaapurissa nopeasti yleistynyt lentohäpeä eli hiilijalanjälkeään häpeilevien matkustajien luopuminen lentomatkoista on Suomessa tai ainakin maan suurimmassa lentoyhtiössä Finnairissa toistaiseksi tuntematon ilmiö.

Ruotsissa lentohäpeä on kääntänyt etenkin kotimaan lentomatkustuksen selvään laskuun.

”Emme me tunnista lentohäpeää täällä Suomessa”, sanoi Finnairin uusi toimitusjohtaja Topi Manner esitellessään yhtiönsä kolmen ensimmäisen kuukauden tulosta keskiviikkona 24. huhtikuuta.

Häpeää tai ei, Finnairin kotimaan lentomatkustuksen matkustajakilometreissä mitattu kokonaismäärä pienentyi alkuvuodesta, tosin vain kaksi prosenttia. Matkustajamäärä kasvoi prosentin verran.

Ruotsissa vastaavat luvut ovat selvästi miinuksella.

Finnairin kokonaismatkustus sen sijaan kasvoi yhä 4 prosentin vauhtia, Euroopan liikenne jopa 13 prosenttia. Häpeästä ei siis saatu ainakaan tilastollista havaintoa.

Hänen mielestään lentovero voisi lisätä kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjä.

Lentoliikenteen ympäristövaikutusten seuraukset ovat silti vahvasti mukana Mannerin huolten kasvavassa kuormassa.

Uuteen hallitukseen halajavista puolueista ainakin vihreät on pitänyt esillä lentolippujen verottamista, johon myös Ruotsissa ollaan palaamassa.

Manner pitää ajatusta huonona.

”Lentovero ei ole tarkoituksenmukainen, koska sitä ei kohdisteta päästövähennystä edistäviin toimenpiteisiin.”

Hänen mielestään se voisi pikemminkin lisätä kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjä.

Vero kallistaisi Finnairin lippujen hintoja maailmalla ja ohjaisi näin esim. kiinalaisia asiakkaita valitsemaan pitempiä ja samalla myös saastuttavampia reittivaihtoehtoja Euroopan-matkoillaan.

Finnairissa yritetään sinnikkäästi edistää päästöjen kompensoimista tammikuussa lanseeratulla Push for Change-hankkeella, jossa asiakkaat voivat hyvittää lentonsa päästöjä tukemalla hiilinieluhankkeita tai ostamalla biopolttoaineita.

Menestys on ollut kehno. Jos Suomessa lentohäpeää esiintyy, sitä ei yritetä lievittää ainakaan Finnairin kompensaatiojärjestelmien kautta.

Finnair kuljetti tammi- maaliskuussa yli 3,1 miljoonaa matkustajaa. Osavuosikatsauksen mukaan heistä vain 2 545 osallistui maaliskuun loppuun mennessä näihin hyvitysjärjestelmiin.

He maksoivat kompensaatioita yhteensä 18 248 euroa. Niillä ei pystytä ostamaan kalifornialaisesta öljynjalostamosta biopolttoainetta edes yhden Los Angeles-Helsinki-lennon tarpeisiin, kuten tarkoitus oli.

Kiinnostusta yritetään kasvattaa tarjoamalla mahdollisuutta tukea kompensointirahalla mosambikilaisten hellojen uudistamisen lisäksi myös kotimaisten soiden ennallistamista.

Kaksi kotimaista yhteistyökumppania julkistettiin keskiviikkona. Toista niistä vetää vihreiden entinen kansanedustaja Antero Vartia.

 

Alkuvuosi oli Finnairille vaikea.

Ensimmäinen vuosineljännes on toimialalla aina vaisu, mutta viime vuonna yhtiö tuotti sentään 14,6 miljoonan euron voitollisen tuloksen. Nyt mentiin 16,2 miljoonaa tappiolle.

Suurimmat ongelmat ovat viime vuosien poikkeuksellisen kysyntähuipun tasaantuminen ja yhä pahemmin ahdistava lentojen ylikapasiteetti sekä polttoaineen hinnan uusi nousu.

Ne eivät näy Finnairin johdon toimissa ainakaan vielä.

Manner toisti aiemman tulosohjauksen, jonka mukaan tarjonta kasvaa tänä vuonna 10 prosenttia ja liikevaihto vähän sitä hitaammin.

Se on iso tarjonnan kasvu markkinalla, joka kasvaa paljon hitaammin.

Ylikapasiteetti johtaa tilanteeseen, jossa on pakko laskea hintoja. Tyhjillä koneilla ei kannata lentää. Alemmilla hinnoilla ei tienaa rahaa, ellei tuotantokustannuksia pystytä laskemaan.

Tuotantokustannuksista tärkein on polttoaine, joka on jälleen kallistunut uhkaavasti. Finnairin polttoainekulut kasvoivat alkuvuodesta 14 prosentilla lähes 560 miljoonaan euroon.

Lyhyiden matkojen reiteillä kilpailutilanne on surkea.

Polttoainekulut eivät ole Finnairille suhteellinen kilpailuongelma pitkillä lennoilla, joilla yhtiö lentää uudenaikaisilla ja polttoainepiheillä Airbus A350-koneilla.

Kapearunkoisten koneiden ja lyhyiden matkojen reiteillä kilpailutilanne sen sijaan on surkea.

Airbus ja sen kilpailija Boeing ovat myyneet vastaavia reittejä lentäville kilpailijayhtiöille yli 11 000 uusilla moottoreilla varustettua konetta. Niiden polttoaineenkulutus on 15-20 prosenttia Finnairin nykykoneita alhaisempi.

Finnair on yksi todella harvoja niin sanottuja laatuyhtiöitä, jotka eivät ole vielä tilanneet uusia koneita.

Boeingin kone, 737 MAX, on lentokiellossa, mutta kiellon purkaminen on ajan kysymys. Sen jälkeen Finnairin kilpailuasema on entistä ahtaampi.

Ja mitä tekee Finnair?

”Me tutkimme tätä asiaa parhaillaan ja teemme kotitöitä. Päätös tulee ennemmin tai myöhemmin”, sanoi Manner.

Vastaus oli sama viime vuonna. Ja sitä edellisenä. Ja sitä edellisenä.