Kovaa pudotuspeliä

Finnpulp kehuu johtavansa suomalaista sellutehdaskisaa Kuopion-hankkeellaan. Yrityksen keskeinen rahoittaja on kiinalainen pehmopaperivalmistaja.

talous 18.07.2019 15:30
Juha Kauppinen
Kaikille suunnitteilla oleville tehtaille tuskin riittää rahoitusta ja puuta raaka-aineeksi. Havainnekuva Finnpulpin tehtaasta.
Kaikille suunnitteilla oleville tehtaille tuskin riittää rahoitusta ja puuta raaka-aineeksi. Havainnekuva Finnpulpin tehtaasta. © HANDOUT LEHTIKUVA

Metsäyhtiöt suunnittelevat useita uusia sellutehtaita, mutta näyttää ilmeiseltä, että kaikki hankkeet eivät voi toteutua.

Huhtikuussa 2019, kesken hallitusneuvotteluiden, Metsä Group pudotti uutisen kertomalla, että se rakentaa Kemiin uuden suuren sellutehtaan. Kesäkuussa julkisuudessa puhuttiin Kemijärven biojalostustehtaasta. Tehdas sai ympäristöluvan ja Boreal Bioref -yhtiön johto on ilmoittanut, että hanke tulee toteutumaan ”sataprosenttisesti”.

Paperilla katsottuna kumpaakin Lapin hanketta edellä on yksi tehdashanke, Kuopion Sorsasaloon suunniteltu jättimäinen Finnpulpin selluntuotantoyksikkö.

”Olemme huomattavasti näitä muita hankkeita pidemmällä lupakäsittelyssä”, sanoo yhtiön rahoitus- ja lakiasioista vastaava johtaja Aapo Nikunen.

Sisältö