Kovempi kuri somefirmoille

EU haluaa puuttua vihasisältöjen leviämiseen sosiaalisessa mediassa. Uusi laki vaatii yrityksiä poistamaan kielletyn sisällön tunnissa.

Ulkomaat 31.12.2020 06:00
Mika Horelli
Sosiaalisen median yritysten arvioidaan käyttävän jatkossa aiempaa laajemmin tekoälysuodattimia sisältöjen seulomiseen.
Sosiaalisen median yritysten arvioidaan käyttävän jatkossa aiempaa laajemmin tekoälysuodattimia sisältöjen seulomiseen. © DENIS CHARLET/AFP/LK

Euroopan parlamentti ja EU:n jäsenmaat ovat päässeet sopuun lakiesityksestä, jolla pyritään suitsimaan vihasisältöjen leviämistä sosiaalisessa mediassa. Esityksen mukaan sosiaalisen median yritysten on jatkossa poistettava terrorismia tukevat sisällöt tunnin kuluessa siitä, kun viranomainen on vaatinut niiden poistamista.

Samalla palveluita kielletään näyttämästä sisältöä, jossa neuvotaan kuinka esimerkiksi räjähteitä tai tuliaseita voidaan valmistaa tai käyttää terroristisiin tarkoituksiin.

Vastuu kielletystä sisällöstä syntyy, kun se on saatavilla EU:n jäsenmaassa. Ei ole merkitystä, missä sisältö on alun perin julkaistu. Lain ulkopuolelle on rajattu sisältö, joka on julkaistu journalistisista, taiteellisista, koulutuksellisista tai tutkimuksellisista syistä.

Määräyksen valvonnasta ja sen rikkomisesta annettavista sanktioista vastaa kukin jäsenvaltio itsenäisesti. Sosiaalisen median yritysten on puolestaan itse ratkaistava, miten kielletyt sisällöt poistetaan.

Sisältö