Kolmannes luomumaidosta myydään yhä tavallisena maitona

Karri Kokko
Talous 2.7.2008 07:52

Luomumaitoa tuotetaan Suomessa enemmän kuin sitä kuluu. Noin 30 prosenttia luomumaidosta joudutaan edelleen myymään tavallisena maitona.
luomumaitopurkki

Maitoyhtiö Valio uskoo silti, että luomumaidosta voi muutaman vuoden päästä olla pulaa. Luomumaidon kysyntä lähti viime vuonna noin kymmenen prosentin nousuun. Kasvu on jatkunut tänä vuonna.

Valion kautta kulkee lähes kaikki Suomessa myytävä luomumaito.

”Käyttöaste on koko ajan parantunut. Nyt luomumaidosta myydään luomuna 70 prosenttia. Kolmen vuoden päästä pääsemme 85-90 prosenttiin”, sanoo Valion luomutuotteiden yhteyshenkilö, projektipäällikkö Pirjo Huhtala.

Yhtiö uskoo luomun suosioon niin paljon, että se lisää luomumaidon sopimustuottajien määrää heinäkuussa. Tuottajien määrä nousee 118 tuottajasta 120-130 tuottajaan. Valio maksaa luomumaitolitrasta 9 sentin luomulisää.

”Luomueläimille syötetään luomurehua, joka on kalliimpaa. Luomulisän tarkoitus on kattaa korkeammat kustannukset. Jos kannattavuus kärsii, kiinnostus tuotantoon tipahtaa nopeasti. Koko ajan peikkona on se, riittääkö tarjonta vastaamaan pian kasvavaan kysyntään”, Huhtala sanoo.

Pula vähentää valikoimaa

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan maidon tuotanto laski viime vuonna reilulla kahdella prosentilla 2 287 miljoonaan litraan. Luomumaidon tuotanto lisääntyi viime vuonna hieman edellisvuodesta ja oli 27 miljoonaa litraa.

”Maitoa on tänäkin vuonna tuotettu vähemmän kuin mitä odotettiin. Uhkana on, että myös luomumaidosta tulee pula”, Huhtala sanoo.

Tuotannon väheneminen saattaa tulevaisuudessa rajoittaa maitotuotteiden valikoimia.

”Toistaiseksi etenemme uutuustuotesuunnitelmien mukaisesti. Ehkä vuoden tai kolmen vuoden päästä voi näkyä jo se, että raaka-ainetta ei ole tarpeeksi. Silloin voimme joutua miettimään, mitä luomutuotteita tuomme markkinoille. Esimerkiksi juusto on tuote, johon menee paljon maitoa”, Huhtala sanoo.

Tällä hetkellä Valiolla on luomuna vain edam-juustoa. Toiveissa olisi valikoiman lisääminen.

Kiinnostusta luomutuotantoon on

Maidontuottajien mahdollisuuksia luomutuotannon lisäämiseen ovat vähentäneet luomumaidon heikko kysyntä ja tiukentuneet luomusäädökset, jotka aiheuttavat tiloilla pulaa valkuaisrehusta.

Halua luomutuotantoon siirtymiseen kuitenkin löytyy, jos luomumaidon kysyntä kasvaa, uskovat Luomuliiton puheenjohtaja Antti Kaasalainen ja MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen.

”Maidontuotanto on sellainen ala, että se vaatii meijerin ja markkinointia. Jos meijeri haluaa lisää luomumaitoa, tuottajapuolella innostutaan nopeasti”, sanoo Kaasalainen.

Ruotsissa luomumaidon tuottaminen on lisien ansiosta jopa tavallisen maidon tuottamista kannattavampaa. Siellä luomumaidon tuotanto on kasvanut voimakkaasti ja tuottajista jopa kilpaillaan. Suomessa tilanne ei ole näin selvä.

”Kannattavuus on hyvin tilakohtainen kysymys. Hintataso on parantunut, mikä on parantanut luomumaidon tuotannon kannattavuutta. Tilojen ongelma on se, että kustannusten nousu on ollut hyvin rajua. Luomupuolella etenkin valkuaisrehun hinta on noussut”, sanoo Kilpeläinen.

Teksti Anni Erkko (STT)
Kuva Antti Aimo-Koivisto / LK

Faktoja luomumaidosta
* Suomessa on noin 120 luomumaitotilaa. Kaikkiaan maidontuottajia oli viime joulukuussa yhteensä noin 12 800.
* Luomutiloista lopettaa vuosittain noin kaksi prosenttia. Kaikista maitotiloista lopettaa vuosittain kahdeksan prosenttia.
* Tämän vuoden tammi-huhtikuussa luomumaitoa on tuotettu vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Luomuna tuotetaan alle 1,5 prosenttia koko maitomäärästä.
* Maito on suosituin luomutuote. Luomujogurtin ja -piimän kysyntä on kasvanut selvästi viime vuosina.
* Valio luomumaidon markkinaosuus on noin kaksi prosenttia koko Suomessa juodusta maitomäärästä. Suomalaiset juovat henkeä kohden kaikkiaan noin 138 litraa maitoa vuodessa.

Keskustelu

(ulkomaalaisena, vieläkin teen virheitä). Tällä kesällä osallistuin yliopiston kasviviljely kesäkurssille. Vierailimme monilla tiloilla. Ainakin yhtä asia olen oppinut: onhän hyviä syitä valita luomumaitoa. Erässä tilassa – suuri tila, uusi mukava navetta, luomu pellot – karjan hoitaja oli ennen kaikkea ylpeä suuri tuotoksestaan – 10 t/lehmä/vuosi. Haastattelusta ja navetan käynnistä kävi ilmi että:
– pitkälti jalostetut lehmät ovat suurenmoisia (ainakin 1,5 kertaa tavallisesta lehmästä, joita näemme laitumilla);
– ne eivät käy laiduntamaan tai hyvin vähän koska laidunruoka niille ei kelpaa ja silti niille annetaan paljon väkirehua, jota on kyseessä tilassa soya; ( vaikka karjaan terveyden kannalta rehusta ainakin 40 % pitää olla karkeaa, nykyään se on vain 10%)
– luomurehu, jonkun kasvattaessa ei käytetä liukoista typpeä on myös ilmeisesti ”huono”: siinä valkuaispitoisuudet ovat liian pienet (samalla, päästöt ympäristöön on pieniä)
– tuloksena on se syy, miksei tämän tilan karja ei ole luomu (vaikka hieno navetta sopisi luomu eläinten hyvinvoinnin sääntöihin): karja on vain liian usein sairastuu ja antibioottien käyttö on silti säännöllinen (mikä ei sallittu luomuna). Sairaudet koskevat jalat, utera ja vatsa, eli juuri liikunnan puutteesta, sopimattoman ruoan sekä liian tehokaan tuotoksen takia
– seurauksena on paitsi sairaita eläimiä, navetassa myös antibiooteille resistenttinen bakterian kantta… Yksi vakavista uhkista ihmistenkin terveydelle.
Eivät kaikki tilat ole samat. Kävimme myös toisella, jossa on vain 11 lehmää ja joiden emäntä korosti eläinten terveydet tärkeyttä (lehmät ovat laitumella, reippaita, ja viime kertaa eläinlääkäri kävi navetassa 2 v sitten). Eikä se ole luomu: tilan parsinavetta ei sovi luomuun ja investointi tukea niin pieni tuotanto ei saa. Tuotos on vain 6 t/lehmä/v. Valio ostaa molemmista ja sekoittaa yhteen vaikka laatu on niin erilainen. Mitä lisää, kuin toisella tilalla ei ole paljon tulevaisuutta, ensimmäinen on ”malli”.
Ainakin Suomessa, jossa suora maidon myynti on vähäinen, luomu merkki on ainoa terveellinen ja tuotantoeläimille inhimillinen vaihtoehto. Se, ettei luomu karja tuottaa 10 t/v minä nyt pidän vahvuutena.