Kohti kauppasotaa: Trump horjuttaa maailmantaloutta – virheellisillä väitteillä

Myös Suomen on syytä olla huolissaan. Yhdysvallat on Suomen kuudenneksi suurin kauppakumppani.
Talous 5.2.2017 17:03

© Janne Tervamäki

Presidentti Donald Trump maalasi virkaanastujaispuheessaan Yhdysvalloista omituisen synkän kuvan. Hänen mukaansa ulkomaiset yritykset ovat rikastuneet vuosikausia amerikkalaisten kustannuksella. Siksi amerikkalaisperheet elävät köyhyydessä ja puhkiruostuneet tehtaat varjostavat maisemaa.

Tosiasiassa Yhdysvaltain talous on maailman suurin ja dynaamisin. Markkina-arvoltaan maailman kymmenen suurinta pörssiyhtiötä on amerikkalaisia, niiden osakekurssit ovat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa, reaalipalkat kohoavat ja työttömyysaste on pudonnut 4,7 prosenttiin.

Yhdysvallat on vannonut vapaakaupan nimiin kymmeniä vuosia sekä republikaanien että demokraattien hallituskausilla, mutta Trump ajaa nyt talouspolitiikkaan dramaattista muutosta. Kansainvälinen talous näyttäytyy hänelle nollasummapelinä, jossa toisen voitto merkitsee toisen tappiota.

Trump on määrännyt Yhdysvallat irtautumaan Aasian maiden kanssa solmitusta vapaakauppasopimuksesta TPP:stä. Hän aikoo neuvottella myös Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan uusiksi, vaikka se on hyödyttänyt myös Yhdysvaltoja. Suomen haaveilema TTIP-vapaakauppasopimus voidaan unohtaa kokonaan.

Trumpin pelissä musta pekka jää Meksikolle, jonka viennistä yli 80 prosenttia suuntautuu Yhdysvaltoihin.

Trump aikoo maksattaa maiden väliselle rajalle rakennettavan muurin Meksikon tuonnille asetettavalla 20 prosentin tullimaksulla. Se nostaisi tuontitavaroiden hintaa, joten tosiasiassa yli 3 000 kilometriä pitkän ja jopa 20 miljardia dollaria maksavan muurin kustantaisivat amerikkalaiset kuluttajat.

 

Trump ajaa Yhdysvaltoja kauppasotaan, joka horjuttaa koko maailman kauppajärjestelmää. Yksipuolisesti määrätyt tullit sotivat Maailman kauppajärjestön WTO:n periaatteita vastaan.

Naftan romuttaminen supistaisi teollisuustuotteiden vientiä Meksikosta Yhdysvaltoihin. Vastaavasti niiden valmistamisessa käytettyjen komponenttien vienti Yhdysvalloista Meksikoon vähenisi. Myös Yhdysvaltain ja Kanadan välinen kaupankäynti kärsisi.

Yhdysvaltalaisilla autovalmistajilla on Meksikossa suuria kokoonpanotehtaita. Trump uhkaa myös niitä korkeilla tullimaksuilla. Hän tapasi tammikuun lopulla Fordin, General Motorsin ja Fiat Chryslerin toimitusjohtajat ja patisteli heitä keskittämään tuotantoa Yhdysvaltoihin. Vastalahjaksi hän lupasi höllentää sääntelyä ja leikata veroja.

Trumpin analyysi on virheellinen. Amerikkalaisten autotehtaiden työpaikat eivät ole vähentyneet vapaakaupan vaan teknologian kehityksen vuoksi. Autojen tuotanto on kasvanut Yhdysvalloissa 25 vuodessa viidenneksen, vaikka alan työntekijöiden määrä on pudonnut samaan aikaan 240 000:lla.

Kiinaa Trump uhkailee jopa 45 prosentin tulleilla. Hän väittää, että Kiina tuhoaa amerikkalaisen teollisuuden manipuloimalla valuuttakurssiaan.

Tosiasiassa Kiina on amerikkalaisyrityksille erittäin merkittävä vientimarkkina, vaikka kauppa onkin alijäämäistä. Kiinalaiset yritykset investoivat viime vuonna 46 miljardia dollaria Yhdysvaltain talouteen.

Tulleja kaavaillaan muillekin maille, joten myös Suomen on syytä olla huolissaan. Yhdysvallat on Suomen kuudenneksi suurin kauppakumppani. Kauppa on ollut perinteisesti Suomelle ylijäämäistä.

Markkinat innostuivat Trumpista

Trumpin lupaamat verohelpotukset, sääntelyn purkaminen ja julkiset investoinnit otettiin markkinoilla vastaan innostuksella. Meksikon muuri, Kanadasta Yhdysvaltoihin rakennettava Keystone XL -öljyputki ja muut suuret hankkeet tietävät vuosikausiksi töitä rakennnus- ja teollisuusyrityksille.

Suurimpien teollisuusyritysten osakkeiden kehitystä mittaava Dow Jones -indeksi ponnahti tammikuun lopulla ensimmäistä kestaa historiansa aikana yli 20 000 pisteeseen.

Innostus saattaa kuitenkin hyytyä nopeasti, jos protektionismi alkaa jarruttaa maailmankauppaa. Se iskisi välittömästi myös amerikkalaisyrityksiin, sillä Yhdysvallat käy ulkomaankauppaa lähes kaikkien maailman maiden kanssa.

Presidentin jyrkkä maahanmuuttopolitiikka ehti jo latistaa markkinoiden Trump-innostusta. Yhdysvaltalaisosakkeet halpenivat jyrkästi sen jälkeen, kun Trump ilmoitti seitsemän muslimimaan kansalaisia koskevista maahantulokielloista.