Kaupan alan professori: Reilu kilpailu tarkoittaa kauppojen vapaata aukioloaikaa

Talous 6.8.2008 14:22

Professori Arto Lindblom Helsingin kauppakorkeakoulusta vapauttaisi aukiolot. Hänen mielestään reiluun kilpailuun ei kuulu, että toisia myymälöitä suositaan esimerkiksi koon perusteella.Ostoskeskus Riihmimäellä

Ostoksille aina? Riihimäkeläisessä ostoskeskuksessa alkoi ale sunnuntaina 22. kesäkuuta 2008.

Lindblom kuitenkin pohtisi, voitaisiinko vapautus rajata koskemaan pelkkää päivittäistavarakauppaa.

”Olisi hyvä antaa mahdollisuus kaupalle kokeilla, miten vapaat aukioloajat vaikuttavat tuottavuuteen, tehokkuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Näiden tulosten pohjalta kauppaketjut tekevät sitten omat päätöksensä, kannattaako pitää auki. Mutta annettaisiin se mahdollisuus.”

Lindblomin mielestä vapauttamisen puolesta puhuvat kuluttajatutkimukset, joissa on kannatettu vapaita aukioloaikoja. Myös päivittäistavarakaupan perusteluja tuottavuuden paranemisesta hän pitää uskottavina.

”Voidaan olettaa, että tuottavuus nousisi, kun kalliit myymälätilat saadaan tehokkaampaan käyttöön. Toki tämä kasvattaisi myös työvoimakustannuksia.”

Professori ei usko, että päivittäistavarakauppa enää nykyisestään voisi keskittyä, sillä markkinoita hallitsevat jo nyt kaksi suurta ketjua.

”Miten kilpailu voisi aukioloaikojen vapauttamisen myötä mennä huonompaan suuntaan? Päinvastoin tämä voisi tehdä Suomen houkuttelevammaksi kansainvälisten toimijoiden näkökulmasta.”

Kaupan tutkija ymmärtää kuitenkin pienten erikoiskauppojen huolen. Hänen mielestään olisikin syytä harkita vapaiden aukiolojen sallimista vain päivittäistavarakaupalle.

Lindblom pitää myös tärkeänä, että kaupan työntekijöiden jaksaminen huomioidaan aukioloja vapauttaessa.

Teksti
STT

Kuva
Pekka Sakki / Lehtikuva