Jörn Donner: Rakastan Matti Vanhasta

Talous 15.11.2009 13:26

Matti-tatuointi

Suomella on nyt unelmien pääministeri, joka ei häiritse eikä ärsytä, kirjoittaa Jörn Donner.


Rakastan Matti Vanhasta.

Se ei johdu fyysisistä mieltymyksistä. Pidän naisista, kuten Vanhanenkin näyttää tekevän.

Ennen kaikkea minua kiehtoo Vanhasen ihailtava tavallisuus. En tunne häntä tarkemmin, paitsi erään ydinvoimavastaisen aloitteen tekijänä, joka sopi hyvin sen ajan henkeen.

Tavallisuuteen liittyy kiinteästi täysraittius. Tämä mies ei uhkaa ketään, paitsi joskus itseään. Puhetyyli on vuosien mittaan tullut valtiomiesmäisemmäksi. Tämä mies johtaa meitä kaikkia.

Hän on eronnut mies. Olen minäkin. Tällä tavalla hän ei eroa valtavirrasta, koska avioerojen määrä on viime vuosikymmenten aikana lisääntynyt.

Hän on hankkiutunut vaihteleviin naissuhteisiin. Niin minäkin. Eräs hänen suhteistaan johti oikeudenkäyntiin, mikä on ikävää, ja ikävä kyllä Vanhasen oma vika. Täydellinen ei ole kukaan meistä, ja tämä on osoitus Vanhasen suuruudesta. Hän on aivan samanlainen kuin me muut. Suomen kansan miehinen peilikuva. Ja silti pääministeri. Sitä me olemme kaikki, me miehet.

Hänestä ei tarvitse tehdä fiktiohahmoa, Lahnasta. Mutta jos hänen hahmollaan rahastetaan, päähenkilölle pitäisi maksaa provisio.

On sanottu, että onnellinen on se maa, joka ei tarvitse sankareita. Tästä syystä Suomi on tällä hetkellä tavattoman onnellinen maa, jos vertaamme Vanhasen johtamaa valtakuntaa aikoihin, jolloin toiset hahmot loistivat Suomen poliittisella taivaalla – J.K. Paasikivi, Urho Kekkonen ja muut. Mannerheim oli eri asia, koska hän aina oli ylitse muiden, ja itsenäisyytemme oli vaakalaudalla.

Vanhanen ei ole tunnettu kulttuurin ahkerana harrastajana. Sekin on myönteinen piirre. Hän on yksi meistä. ”Me” katsomme televisiota lähes kolme tuntia päivässä, ”me” pidimme aikoinaan Turhapurosta, ”me” inhoamme korkeakulttuurista höpötystä.

Voimme samastua Matti Vanhaseen, omakotitalon omistajaan ja hartiapankkirakentajaan. Tietysti pidämme tärkeänä, että maailma tuntee aallot ja sibeliukset, tärkeämpää olisi kuitenkin jääkiekkojoukkueen menestys. Vanhanen ja Tarja Halonen juoksevat heti paikalle, kun urheilussa tulee mitaleita. Jääkööt lindbergit, saloset ja sarasteet omaan eliittikarsinaansa.

Pääministeristä on sanottu, että hän omaa jonkin verran puutteellisen kielitaidon. Tämä osoittaa hänen ihailtavan tavallisuutensa, koska useimmat meistä eivät myöskään osaa vieraita kieliä, joiden joukkoon on laskettava ruotsi ja englanti.

Todettakoon kuitenkin, että samat tavalliset suomalaiset ovat pärjänneet hyvin Thaimaassa, Kanariansaarilla ja Turkissa.

EU:n piirissä, jossa periaatteessa mutta ei käytännössä, voidaan puhua kansallisia kieliä, Vanhasta varjostaa oma presidentti, joka on katsonut tehtäväkseen olla mukana käsittelemässä asioita, jotka eivät kuulu hänelle. Pääministeri on ihailtavalla kärsivällisyydellä kestänyt tämänkin koettelemuksen suomalaisella sisulla. Hän tietää, että tätä menoa jatkuu vain pari vuotta.

Kun ajatellaan Vanhasen menneisyyttä ja uraa, on todettava, että hänen nousunsa on ollut täysin sattumanvaraista, kuten lottoarvonnassa. Kuka tahansa meistä voisi tulla pääministeriksi, koska on hyvin vähän merkitystä, kuka siellä istuu. Tämän asian Vanhanen on menestyksellisesti pystynyt todistamaan.

Entinen pääministeri, sattumoisin nainen, joutui eroamaan pienen pienestä rikkeestä valehdeltuaan eduskunnalle. Vanhanen oli ainoa ajateltavissa oleva vaihtoehto.

Ja mitä sen jälkeen on paljastunut? Melkein kaikki puolueet, pääministerin keskusta etunenässä, ovat rahallisesti käyttäneet hyväkseen omia tai lähellä omia olevia järjestöjä luvallisiin propagandatarkoituksiin. Tosin on silloin tällöin valehdeltu, mutta usein valheiden takana on ollut mies eikä nainen, kuten silloin, kun Vanhanen pääsi valtaan. Miehet kaatoivat Anneli Jäätteenmäen ja saivat johtajan, joka on pitempi kuin keskivertokansalainen. Hän voi katsastaa kansaansa hieman yläviistosta.

Euroopassa on maita, joissa monet poliitikot joutuisivat eroamaan samanlaisista asioista, joita meillä nyt pengotaan. Mutta osoittaa demokratiamme lujuutta, ettei mikään median myrskytuuli pysty järkyttämään järjestelmää, joka perustuu kaikkien yhteiseen syyllisyyteen ja muunnelmaan vanhasta ajatuksesta: Jos Jumalaa ei ole, kaikki on sallittua.

Kaikkihan tiedämme, että mikään ei muutu, jos Vanhanen korvattaisiin kokoomuksen Jyrki Kataisella tai Sdp:n Jutta Urpilaisella. Meillä on 90-prosenttinen poliittinen keskusta, jonka ulkopuolelle jäävät ainoastaan perussuomalaisten Timo Soini ja pieni ryhmä sosialistisen perinteen vaalijoita.

Joskus kuvitellaan, että ylivoimaisella älyllä varustettu henkilö olisi paras poliittinen johtaja. Tämä ei pidä paikkansa.

Olof Palme oli tällainen huippuälykäs mies, mutta hänen lahjakkuutensa tuotti hänelle monta kertaa vaikeuksia, kuten itse jouduin läheltä toteamaan. Paljon turvallisempi maan kannalta on Matti Vanhasen tapainen mies, joka ei lausu kuolemattomia ajatuksia, vaan kertaa totuttua mantraa.

Stalin sanoi toisen maailmansodan päättyessä, että hitlerit tulevat ja menevät, mutta Saksan kansa jää henkiin. Samalla tavalla voidaan puhua Suomen kansasta, joka elää omaa elämäänsä ilman Vanhasta, koska se on tietoinen siitä, että hänenkin ”aikansa” jonakin päivänä päättyy.

Vanhanen ei ole vahingoittanut maata, vaikka jotkut vastustajat ovat sitä mieltä, että keskustalainen aluepolitiikka on maksanut miljardeja. Kansalla on kuitenkin tilaisuus lausua tästä mielipiteensä taas kerran vuoden 2011 alkupuolella.

Usein puhutaan pinnallisesti jonkun henkilön epookista, Kekkosen ajasta. Mitä se käytännössä merkitsi? En tarkkaan tiedä, paitsi että kerran elettiin suomettumisen ja yya:n aikaa, jolloin oli pakko ottaa huomioon itänaapurin herkkäperseisyys kaikissa asioissa, jotta ei joutuisi ”neuvostovastaisen” maineeseen, mikä tapahtui minulle.

Nyt pääministeri ja hänen hallituksensa ovat nerokkaalla tavalla toteuttamassa uussuomettumista. Suomenlahden kaasuputki on kuulemma pelkästään ympäristökysymys, ja näin ollen asianomaiset viranomaiset voivat siitä päättää, ja Gazpromin asiamies Paavo Lipponen nauraa voittonsa ja pankkitilinsä kunniaksi.

Koska hallituksen tehtävänä on puolustaa kansallista etua, tässä asiassa ei kannata ajatella laajempaa näkökulmaa, joka ottaisi huomioon Venäjän politiikan todellisen luonteen, kun kaiken lisäksi Saksa haluaa tämän putken.

Suomi ei ole suurvalta, ja sen Vanhanen tietää, vaikka hän on tarjoamassa eri maanmiehiään Euroopan johtotehtäviin. Tervemenoa Martti Ahtisaari, Lipponen ja Olli Rehn!

Silti Vanhanen vaatimattomana miehenä näyttää pitävän näkymättömästä Suomesta. Hän on ”mies vailla ominaisuuksia”, ja siksi rakastettava. Hän on unelmieni pääministeri, joka ei häiritse eikä ärsytä minua.

Teksti Jörn Donner
Kuvtus Outi Kainiemi

Kirjoittaja on kulttuurivaikuttaja ja entinen kansanedustaja.