Jolla saattaa aloittaa matkapuhelinten kokoonpanon Salossa

Talous 7.9.2012 08:40
Nokian matkapuhelintehdas Salossa huhtikuussa 2012. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nokian hylkäämän Meego-käyttöjärjestelmän pohjalle uutta älypuhelinta rakentava Jolla-yhtiö suunnittelee tuotannon aloittamista Salossa.

Jollan toimitusjohtaja Jussi Hurmola muistuttaa, että Nokia sulkee Salon tehtaan lopullisesti tänä syksynä, joten sinne jää vapaata kapasiteettia. Suomesta löytyy myös yrityksiä, jotka ovat koonneet Nokian puhelimia ja tehneet niihin osia.

”Salon suunnalla näyttäisi olevan kapasiteettia puhelinten loppukokoonpanoon”, Hurmola sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Hänen mukaansa kysymys on ennen kaikkea imagosta: suomalaisuus kertoisi kuluttajille, että kysymys on laadukkaasta tuotteesta.

”Nykyisin on paljon spekulaatiota siitä, mitä osia sopimusvalmistajat laittavat oikeasti päätelaitteisiin”, Hurmola sanoo. ”Suomalaisuus kertoisi laadusta ja turvallisuudesta.”

Jollan ensimmäinen puhelin on tarkoitus julkaista vielä tänä syksynä, joten se joudutaan todennäköisesti valmistamaan Kiinassa. Hurmolan mukaan markkinoilta löytyy sopimusvalmistajia, jotka saavat 2–4 kuukaudessa uuden puhelimen designista tuotantoon, joten puhelimet tulevat myyntiin ensi vuonna.

Hurmola myöntää, että Jollalla on edessään haastatava tehtävä – sen pitäisi tunkeutua Meego-puhelinten avulla kannattavasti Applen ja Googlen hallitsemille älypuhelinmarkkinoille. Tehtävä ei näytä tällä hetkellä onnistuvan edes Hurmolan entiseltä työnantajalta Nokialta.

Hurmola ei halua arvioida vielä tässä vaiheessa, minkälaiseen markkinaosuuteen Jollan rahkeet riittävät. Yhtiö on solminut Kiinassa myynti- ja jakelusopimuksen maan suurimman vähittäismyyntiketjun D.Phonen kanssa. D.Phonella on 2 000 myymälää eri puolilla maata.

”Kiinassa myytiin viime vuonna 150 miljoonaa älypuhelinta. Jos saisimme siitä prosentin osuuden, se tarkoittaisi puoltatoista miljoonaa laitetta”, Hurmola laskee. ”Se olisi valtava päänavaus Jollan kokoiselle yritykselle.”

Lue laajempi juttu Jollasta ja muista kasvuyrityksistä painetusta Suomen Kuvalehdestä (SK 36/2012, ilm. 7.9.).

Juttua muokattu 7.9.2012 kl0 15.10: virhe korjattu puhelimen julkaisu- ja myyntiajoissa.