Irlannin talouskriisi: Valvonta petti taas

Talous 29.11.2010 07:30

ValvontaIrlannin talouskriisi osoittaa taas kerran, ettei markkinoista ole itsensä valvojaksi. Vielä kesällä vakuuteltiin, että kaikki on hyvin, vaikka tilikirjojen olisi pitänyt hälyttää miljarditappioista.

Pankkien riskinhallinta petti pahan kerran, mutta ei EU:stakaan näytä olevan valvojaksi.

Euroopan pankkivalvojien komitea selvitti Kreikan kriisin jälkimainingeissa, kuinka hyvin pankit kestävät kriisitilanteissa omaisuuserien arvon romahduksen. Tutkituista 91 pankista vain seitsemän katsottiin tarvitsevan vakavaraisuutensa tueksi lisää pääomia.

Reputtaneista viisi oli espanjalaisia, yksi oli saksalainen ja yksi kreikkalainen. Irlantilaispankit läpäisivät testit, tosin rimaa hipoen.

Testissä arvioitiin pankkien kestävyyttä varallisuuden ja riskien perusteella lasketulla suhdeluvulla. Turvallinen vähimmäispääoman raja asetettiin kuuteen prosenttiin.

Irlannin ongelmapankeista Allied Irish Bank sai tulokseksi 6,5 prosenttia ja Bank of Ireland 7,1 prosenttia. Pahinta kriisipankkia Anglo Irish Bankia ei tutkittu lainkaan.

Espanjassa testattiin 27 pankkia – reputtaneet olivat alueellisia alueellisia säästöpankkeja, jotka ovat kärsineet raskaita tappioita kiinteistömarkkinoilla.

Saksassa tutkittiin 14 pankkia. Niistä hylättiin vain Hypo Real Estate Bank, joka ajautui finanssikriisin aikana konkurssin partaalle.

Kaikki Suomessa toimivat pankit selviytyivät puhtain paperein. OP-Pohjola-ryhmän vakavaraisuus oli huippuluokkaa, 12,3 prosenttia. Nordea sai suhdeluvukseen 10,1 ja Danske Bank -konserniin kuuluva Sampo Pankki tasan kymmenen prosenttia. Ne osallistuivat testiin emoyhtiöidensä kautta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) riemuitsi tuloksista, mutta nyt hänkin on muuttanut mieltään. Katainen myönsi TV1:n Ykkösaamussa (20.11.), että testit olivat liian kapea-alaisia, koska ne eivät havainneet pankkien sisälle piilotettuja taseriskejä.

Brittipankkien hätä suurin

Irlannin valtiolla erääntyy kolmen vuoden aikana 60 miljardin ja pankeilla 30 miljardin euron lainat, mutta varoja löytyy vain parikymmentä miljardia.

Irlanti on pakko pelastaa laajan eurooppalaisen pankkikriisin välttämiseksi. Globaalissa taloudessa pankit ovat monin tavoin sidoksissa toisiinsa, joten irlantilaispankkien kaatuminen aiheuttaisi pahaa jälkeä kaikkialla Euroopassa Suomea myöten.

Kysymys on huomattavasti suuremmista summista kuin Suomen 1990-luvun alun pankkikriisissä, joka aiheutti veronmaksajille lopulta vajaan kymmenen miljardin euron tappiot.

Investointipankki Morgan Stanleyn mukaan Euroopan 21 suurimmalla pankilla on Kreikassa, Irlannissa ja Portugalissa saatavia yhteensä yli 347 miljardia euroa eli seitsemän kertaa Suomen valtion budjetin verran.

Kaikkein suurimmissa vaikeuksissa ovat brittiläiset pankit – yksistään Royal Bank of Scotlandin saatavat nousevat 77 miljardiin euroon, joista suurin osa on Irlannin yksityiselle sektorille myönnettyjä lainoja.

Suomalaisilla pankeilla on Irlannissa saatavia vain murto-osa tästä – alle miljardi euroa. Kun myös muut kriisimaat lasketaan mukaan, riskisijoitukset nousevat lähes viiteen miljardiin, joista Espanjan osuus on yli kaksi miljardia.

Lyhyellä aikavälillä kriisistä voi olla suomalaisille myös etua, sillä se pitää Euroopan keskuspankin ohjauskoron ja sitä kautta asuntolainakorot alhaalla. Myös vientiteollisuus hyötyy, koska kriisi heikentää euron arvoa.

Kuvitus Janne Tervamäki.